
Comments from Ms Brezoeva, certified public auditor at SKM and assistant professor at 
Bulgarian University of World and National Economy 
 
 
Question 1 – Mandatorily convertible instruments and instruments issuable for little or no 
cash or other consideration  
Paragraphs 18 and 19 of the exposure draft propose that the weighted average number of ordinary 
shares should include only instruments that give (or are deemed to give) their holder the right to 
share currently in profit or loss of the period. If ordinary shares issuable for little or no cash or other 
consideration or mandatorily convertible instruments do not meet this condition, they will no longer 
affect basic EPS.  

(a) Do you agree that the weighted average number of ordinary shares for basic EPS should 
include only instruments that give (or are deemed to give) their holder the right to share 
currently in profit or loss of the period? Why or why not?  

 
А) We do not agree  that the weighted average number of ordinary shares should include only 
instruments that give  (or are deemed to give) their holder the right to share currently in profit or loss 
of the period, because this principle is not consistent with the purpose of calculating basic earnings 
per share, set out in paragraph 10. According to that paragraph, the objective of basic EPS 
information is to provide a measure of the interests of each ordinary share  in the performance of the 
entity over the reporting period. Therefore, basic earnings per share should be a measure of the 
financial power of  an entity from an ordinary shareholder` s view rather than  dividend per share. 
The above basic principle is appropriate for dividend per share and it is not rationale for basic 
earnings per share.  
 
 

(b) Does the exposure draft apply this principle correctly to mandatorily convertible instruments 
and ordinary shares issuable for little or no cash or other consideration? Why or why not?  

 
We believe that, if adopted,  this principle will apply correctly to mandatorily convertible instruments 
and ordinary shares issuable for little or no cash or other consideration. If these instruments do not  
give the holder a current right to share to the profit or loss of the period, they should not be included 
in calculating the weighted averaged number of ordinary shares.  
We would note that in Bulgaria under the national Companies` Аct,  ordinary shares issuable for little 
or no cash or other consideration give the holder equal rights as other ordinary shares, including a 
right  to share to the profit or loss of the period. Therefore the proposed amendment  will not affect  
the treatment of such shares when calculating EPS.   
 
 
Question 2 – Gross physically settled contracts to repurchase an entity’s own shares and 
mandatorily redeemable ordinary shares.  
Paragraphs A31 and A32 of this exposure draft propose clarifying that an entity treats ordinary 
shares that are subject to a gross physically settled contract to repurchase its own shares as if the 
entity had already repurchased the shares. Therefore, the entity excludes those shares from the 
denominator of the EPS calculation. To calculate EPS, an entity allocates dividends to the financial 
liability relating to the present value of the redemption amount of the contract. Therefore, the liability 
is a participating instrument and the guidance in paragraphs A23-A28 applies to this instrument. 
However, such contracts sometimes require the holder to remit back to the entity any dividends paid 
on the shares to be repurchased. If that is the case, the liability is not a participating instrument.  
The Board proposes that the principle for contacts to repurchase an entity’s own shares for cash or 
other financial assets should also apply to mandatorily redeemable shares? Do you agree with the 



proposed treatment of gross physical settled contracts to repurchase an entity´s own shares and 
mandatorily redeemable shares? Why or why not? 
 
 
We consider that,  ordinary shares  that will be repurchased by an entity at the settlement of gross 
physically settled contracts (such as gross physically settled forward purchase contracts and written 
put options)  should not be excluded from the denominator of EPS. This treatment is consistent with 
the concept  of  basic EPS computation which is to exclude only actually repurchased ordinary 
shares rather than assumed. The same argument applies to mandatorily redeemable ordinary shares 
as they have similar characteristics. 
 
 
Question 3 – Instruments that are measured at fair value through profit or loss For an 
instrument (or the derivative component of a compound instrument) that is measured at fair value 
through profit or loss, paragraphs 26 and A28 propose that an entity should not:  
(a) adjust the diluted EPS calculation for the assumed exercise or conversion of that instrument; or  

(b) apply the guidance for participating instruments and two-class ordinary shares in paragraphs 
A23-A28.  
 
Do you agree that the fair value changes sufficiently reflect the effect on ordinary equity holders of 
instruments measured at fair value through profit or loss and that recognizing those changes in profit 
or loss eliminates the need for further adjustments to the calculation of EPS? Why or why not? 
 
We agree that the fair value changes sufficiently reflect the effect on ordinary equity holders of 
instruments measured at fair value through profit or loss and that recognizing those changes in profit 
or loss eliminates the need for further adjustments to the calculation of EPS. By not requiring the 
restatement to both numerator and denominator  of the EPS formula with respect to the impact of 
such instruments,  also assists in  simplifying EPS computation. 
 
This proposed change in treatment will be relevant to all 
standalone derivatives over own equity that under IAS 32 Financial Instruments: 
Presentation are not classified as equity instruments and to convertible debt where 
the embedded conversion option into own equity fails to meet the definition of equity. 
 
 
Question 4 – Options, warrants and their equivalents  
For the calculation of diluted EPS, an entity assumes the exercise of dilutive options, warrants and 
their equivalents that are not measured at fair value through profit or loss. Similarly, paragraph 6 of 
this exposure draft proposes clarifying that to calculate diluted EPS an entity assumes the settlement 
of forward contracts to sell its own shares, unless the contract is measured at fair value through profit 
or loss. In addition, the boards propose that the ordinary shares arising from the assumed exercise 
or settlement of those potential ordinary shares should be regarded as issued at the end-of-period 
market price, rather than at their average market price during the period.  
 

(a) Do you agree that to calculate diluted EPS an entity should assume the settlement of forward 
sale contracts on its own shares in the same way as options, warrants and their equivalents? 
Why or why not? 

We agree that  when calculating diluted EPS  forward contracts to sell  own shares of an entity not 
measured at fair value through profit or loss should be treated in the same way as  options and 



warrants,  and treasury-stock  method should be used,  which is the same method used for options 
and warrants,  because they meet the definition of a  potential ordinary share  in paragraph 6 of the 
ED.    
 

 (b) Do you agree that ordinary shares arising from the assumed exercise or settlement of options, 
warrants and their equivalents should be regarded as issued at the end-of-period market price? Why 
or why not?  

We agree that, the end-of-period market price should be used for ordinary shares arising from the 
assumed exercise or settlement of options, warrants and their equivalents,  because a period end 
value is more relevant and reliable than an average value over the period. Furthermore using  the 
end-of-period market price rather than the  average value for the period is consistent with the ED 
purpose of simplifying earnings per share computation. 

 
Question 5 – Participating instruments and two-class ordinary shares  
Paragraph A23 proposes to extend the scope of the application guidance for participating instrument 
to include participating instruments that are classified as liabilities. In addition, the Board proposes to 
amend the application guidance for participating instruments and two-class ordinary shares. The 
proposed application guidance would introduce a test to determine whether a convertible financial 
instrument would have a more dilutive effect if the application guidance in paragraph A26 and A27 
for participating instruments and two-class ordinary shares is applied or if conversion is assumed. 
The entity would assume the more dilutive treatment for diluted EPS. Also, the amended application 
guidance would require that, if the test causes an entity to assume conversion of the dilutive 
convertible instruments, diluted EPS would not include dividends that might have been payable had 
conversion occurred at the beginning of the period. 
Do you agree with the proposed amendments to the application guidance for participating 
instruments and two-class ordinary shares? Why or why not? 

 
 

We think  that,   to include the effect of all participating instruments in computation of basic EPS,  
including instruments that are liabilities, because it  is not consistent with  the objective of  basic EPS 
that is to  provide a measure of the performance for the period from the perspective of the ordinary 
shareholder.  

We agree with proposed amendment in the standard  with respect to  participating instruments and 
two-class ordinary shares and appreciate а more detailed application guidance. We think that 
applying the two-class method for such instruments is consistent with the basic principle set out in 
paragraph 17 of the ED.   

We also agree that,  when calculating diluted EPS for convertible participating instruments and two-
class ordinary shares, an entity should consider the effect of either two-class method, prescribed in  
paragraph A24 of the ED, or if-converted method, which is more dilutive, as those two methods 
correspond to two possible decisions made by potential investors.   
 
We agree that actual rather than hypothetical dividends should be attributed to shares resulting from 
the assumed conversion of such instrument.  
       

Question 6 – Disclosure Requirements  



The Board does not propose additional disclosures beyond those disclosures already required in IAS 
33. Are additional disclosures needed? If so, what additional disclosures should be provided and 
why?  
 
We think that the disclosure requirements in the current  IAS 33 are sufficient and that no other  
disclosures should be added.  
 
 
Question to constituents  
EFRAG is aware that some users and other interested parties argue that how to calculate EPS is not an 
issue that should be addressed by accounting standards, as it is not dealing with an accounting issue. 
Furthermore some users believe that how best to calculate EPS is for users to decide, and users are 
content to rely on their own calculations in their day to day work.  

We would therefore particularly welcome views from constituents as to whether the IASB should 
even have a standard on EPS (and, by implication, whether IAS 33 Earnings per Share should be 
withdrawn). 
 
We believe that IAS 33 Earnings per Share should not be withdrawn as it  gives аn uniform guidance 
for computation of earnings per share  by entities. Doing  that,  it assists in comparability of financial 
statements on an entity-by-entity basis. The standard is especially valuable for such countries like 
Bulgaria where long traditions do not exist in calculating and using earnings per share.   
 
 


