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     Warsaw, 15 January 2015 
 
 
Mr Hans Hoogervorst 
Chairman of the 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 
 
 
Dear Mr. Hoogervorst, 
 
RE: Exposure draft: Measuring Quoted Investment Entities. Proposed Amendments to IFRS 10, IFRS 
12, IAS 36 and IAS 28 and Illustrative Examples for IFRS 13 (ED/2014/4) 
 
The Polish Accounting Standards Committee (PASC – Komitet Standardów Rachunkowości) is pleased to 
respond to the request for comments on the Exposure draft: Measuring Quoted Investment Entities. 

Generally, PASC supports IASB proposals although our comments which are enclosed below are not 
fully unanimous in some cases. However, we present those diverging comments hoping that they will 
be of value for the IASB when considering the responses. 

Yours sincerely, 

Joanna Dadacz 
Chairman 
Polish Accounting Standards Committee 
 
e-mail: sekretarz.KSR@mf.gov.pl 

 

c/c EFRAG 

 

Question 1 – The unit of account for investments in subsidiaries, joint ventures and associates 

PASC agrees with the conclusion on the unit of account for investments in subsidiaries, joint venture 

and associates. Such unit of account is not questionable, when all of the components of the investment 

are quoted on regular markets. Question arises in a case, where at least one component of the 

investment is not quoted. Therefore we suggest to separate the investment into two categories 

(quoted and unquoted) or to allow the entity to choose the unit of account for the investment in such a 

situation. 

Question 2 – Interaction between Level 1 inputs and the unit of account for investments in  

subsidiaries, joint ventures and associates 

PASC generally agrees with the conclusion on a calculation for each of the  investment in subsidiaries, 

joint ventures and associates, being the simple product of the quoted price (P) and the quantity of 

financial instruments held (Q). This conclusion must be taken in terms of principles for fair value 

measurement in IFRS 13 from the reliability perspective. However, having in mind, that information to 

be presented in financial statements should be useful in terms of its relevance too, we suggest to give 
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an entity the possibility to use other measurement for the investment (or at least a right or obligation 

to disclose proper information in the notes), if its value can be more precisely measured. This could be 

for example the case, where an entity calls for buying some of (or entire) investment and is sure, that 

the buyer would buy the investment for price, which differs from that, calculated as P x Q. Other issue 

is that: even on active markets, the quantity of traded instruments of the listed companies is usually 

very low: analyses confirm, that in many cases the number of traded instruments is counted as pro 

mille or small percentage of overall shares in issue. Such a measure, especially for investments in 

subsidiaries, cannot be extrapolated for the entire investment in subsidiaries. In many cases the value 

of the investment in subsidiary includes or should include the premium for control, which is not taken 

in measurement of quoted price. 

Some PASC members more strongly disagreed with P x Q being the absolute principle for calculation of 

the value of the investments in subsidiaries, associates and joint ventures.  They point out that the 

overall principle in IFRS 13 is to determine the fair value based on the unit of account.  The unit of 

account is the entire investment in subsidiary, associate or joint venture and not the individual share.  

Given the unit of account as a whole, the fair value measurement should be determined at this level. 

There would not be a quoted price for the total investment, and as such, it would be a level 2 or level 3 

valuation. Following the provisions of IFRS 13, the quoted price of individual share would be a relevant 

observable input and should be used in determining fair value.    

Question 3 – Measuring the fair value of a CGU that corresponds to a quoted entity 

PASC generally agrees with the conclusion on measuring the fair value of a CGU as a basis for measuring 

the recoverable amount for the quoted investment. Some problem arises in case, where the investment 

is composed of some instruments not being quoted, but we realize that proposed amendments do not 

cover such situations. 

PASC members who objected to use P x Q for the valuation of investments in subsidiaries, associates 

and joint ventures, also object to use it as an absolute measure for CGU for the reasons described 

above in question 2.  

Question 4 – Portfolios 

PASC agrees with the proposal for inclusion of an illustrative example in IFRS 13 and has no other 

comments on that, as the scope of the new regulation is narrowed to quoted prices of all the 

components of the investments. 

Question 5 – Transition provision 

PASC agrees with the proposal on transitional provisions for new amendments by adjusting the opening 

retained earnings, or other components of the equity, as appropriate.  We also support the view to 

apply new regulations on measurement of the quoted investments on a prospective basis and have no 

other comments on that. 

Some PACS members noted that fair value is an estimate. Changes in estimates are generally reflected 

in profit or loss for the period, and when there is a doubt whether a change represents a change in 

accounting policy or accounting estimate, IAS 8 directs to assume that such change is a change in 

estimate. Therefore, they would rather support a prospective application of any clarifications of the fair 

value methodology, both for valuation of investment as well as for the impairment purposes.  


