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Dear Mr Hoogervorst

The German Insurance Association (GDV) takes the opportunity to com-
ment on the Exposure Draft “Measuring Quoted Investments in Subsidiar-
ies, Joint Ventures and Associates at Fair VValue, Proposed amendments
to IFRS 10, IFRS 12, IAS 27, IAS 28 and IAS 36 and lllustrative Examples
for IFRS 13" (ED/2014/4) as issued by IASB on the 16 September 2014
for public consultation. We understand that the suggested amendments
are mainly intended to clarify the unit of account when measuring invest-
ments in subsidiaries, joint ventures and associates at fair value when

those investments are quoted in an active market (‘quoted investments’).
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whole. However, we are concerned that the ED provides more than just a
“clarification”. Therefore, we recommend that the ED’s suggested ap-
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mined should be only a rebuttable assumption and not an absolute
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Otherwise the proposal would cause a substantial change in existing ac-
counting policies. This change would however not always result in a fair
value that is relevant to users. Consequently, we urge the IASB to explicit-
ly clarify the rebuttable character of the suggested amendments in Ques-
tions 2 and 3, explicitly considering the case of investments quoted in ac-
tive markets.

For our comments and our rationale in more detail we kindly refer to our
responses to specific questions in the annex. If you like to discuss our
response in more detail, we would be delighted.

With best regards

/ C X
Hans-Juergen Saeglitz

Dr. Axel Wehling
Member of the Executive Board Head of Accounting
German Insurance Association German Insurance Association



Annex

Question 1 — The unit of account for investments in subsidiaries,
joint ventures and associates

The IASB concluded that the unit of account for investments within the
scope of IFRS 10, IAS 27 and IAS 28 is the investment as a whole rather
than the individual financial instruments included within that investment
(see paragraphs BC3-BC?7).

Do you agree with this conclusion? If not, why and what alternative do you
propose?

We are supportive of the conclusion reached by the IASB for the ED and
agree with the rationale provided in paragraphs BC3-BC7. We fully share
the view that the investment as a whole constitutes the appropriate unit of
account. It would definitively neglect the economic reality and be against
the nature of the investment if the individual financial instruments included
within the investment would be assessed as the unit of account in cases
under consideration.

Question 2 — Interaction between Level 1 inputs and the unit of ac-
count for investments in subsidiaries, joint ventures and associates

The IASB proposes to amend IFRS 10, IFRS 12, IAS 27 and IAS 28 to
clarify that the fair value measurement of quoted investments in subsidiar-
ies, joint ventures and associates should be the product of the quoted
price (P) multiplied by the quantity of financial instruments held (Q),
or P x Q, without adjustments (see paragraphs BC8-BC14).

Do you agree with the proposed amendments? If not, why and what alter-
native do you propose? Please explain your reasons, including comment-
ing on the usefulness of the information provided to users of financial
statements.

We disagree with the proposed amendments. We recommend a modifica-
tion to provide an explicit clarification of the rebuttable character of the
suggested amendments.

Our rationale

In general, we acknowledge the proposed amendments and we can follow
the rationale as expressed in the BC10. However, we strongly believe that
the amendments when implemented as suggested in the ED would re-

quire a substantial change in existing accounting policies and would cause
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significant unintended consequences (i.e. potential inconsistency between
initial and subsequent measurement approach). And we do not share the
view that the proposed amendment is more acceptable because it would
have - in the IASB’s assessment - “limited effects” only (BC 12).

In particular, there might be cases in which the reference to quoted prices
for single financial instruments that make up the investment might lead to
a departure from the usually expected or the fundamental value of the
investment as a whole in a significant way. This is especially true when
the difference can be identified and explained in a reasonable and audita-
ble way (i.e. taking into consideration premium or discount on the value of
the investment as a whole). This is true as the proposed absolutely me-
chanical valuation rule would fully ignore the possibility of the potential
departure of the total value of the investment as a whole from that one
being outcome of the suggested mathematical calculation (P x Q) without
any adjustment.

Finally, the suggested mechanical approach would completely override
the conclusion reached in first place with regard to the appropriate unit of
account which is rightly the investment as a whole. Therefore, we believe
that the ED provides more than just a “clarification” only. In our assess-
ment, the suggested mathematical approach would require a substantial
change in existing accounting policies (e.g. in cases of purchase respec-
tive holding of blocking minorities or controlling majorities).

We recommend modifying the ED’s suggested approach and to im-
plement it as a rebuttable assumption only. It would better address the
economic reality in which investments under consideration are valued as a
package with a premium or with a discount. Otherwise the danger would
arise that the artificially constrained accounting measurement approach
might lead to a significant departure from the economic reality which
should be presented in financial statements to safeguard their relevance
for users. Also the fair value measurement needs to be calculated in ac-
cordance with the economic reality to be relevant for users.

Consequently, we urge the IASB to modify the proposal and to explicitly
clarify the rebuttable character of the suggested amendments. It would
also address the valid concerns as expressed by one of the Board mem-
bers in his dissenting opinion (paragraph D02). We share the related con-
sistency concerns.



Question 3 — Measuring the fair value of a CGU that corresponds to
a quoted entity

The |ASB proposes to align the fair value measurement of a quoted
CGU to the fair value measurement of a quoted investment. It proposes
to amend IAS 36 to clarify that the recoverable amount of a CGU that
corresponds to a quoted entity measured on the basis of fair value less
costs of disposal should be the product of the quoted price (P) multiplied
by the quantity of financial instruments held (Q), or P x Q, without ad-
justments (see paragraphs BC15-BC19). To determine fair value less
costs of disposal, disposal costs are deducted from the fair value
amount measured on this basis.

Do you agree with the proposed amendments? If not, why and what
alternative do you propose?

We refer to our critical comments and our recommendation with regard to
Question 2 above as we believe that consistency between both areas is
essential. In addition, we recommend explicit clarification that the use of
the alternative measurement basis “value in use” (paragraph 6 of IAS 36)
when determining the recoverable amount is not intended to be excluded
by the suggested amendment or any potential modification of it.

Question 4 — Portfolios

The IASB proposes to include an illustrative example to IFRS 13 to illus-
trate the application of paragraph 48 of that Standard to a group of fi-
nancial assets and financial liabilities whose market risks are substan-
tially the same and whose fair value measurement is categorised within
Level 1 of the fair value hierarchy. The example illustrates that the fair
value of an entity’s net exposure to market risks arising from such a
group of financial assets and financial liabilities is to be measured in
accordance with the corresponding Level 1 prices.

Do you think that the proposed additional illustrative example for
IFRS 13 illustrates the application of paragraph 48 of IFRS 13? If not,
why and what alternative do you propose?

We do not have any critical comments on the proposal with regard to the
additional illustrative example on the application of the portfolio exception
(paragraph 48 of IFRS 13). We recommend however to amend the exam-
ple to demonstrate how the required allocation (paragraph IE47G) could
be performed.

In addition, we note that in our view the suggested example refers to a
different dimension of the unit of account issue as those raised above.



Question 5 — Transition provisions

The IASB proposes that for the amendments to IFRS 10, IAS 27 and
IAS 28, an entity should adjust its opening retained earnings, or other
component of equity, as appropriate, to account for any difference be-
tween the previous carrying amount of the quoted investment(s) in sub-
sidiaries, joint ventures or associates and the carrying amount of those
quoted investment(s) at the beginning of the reporting period in which
the amendments are applied. The IASB proposes that the amendments
to IFRS 12 and IAS 36 should be applied prospectively.

The IASB also proposes disclosure requirements on transition (see par-
agraphs BC32-BC33) and to permit early application (see paragraph
BC35).

Do you agree with the transition methods proposed (see paragraphs
BC30-BC35)? If not, why and what alternative do you propose?

We agree with the transition provisions as proposed in the ED.



