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EFRAG’s draft comment letter: ESMA’s Consultation Paper on
‘ESMA Guidelines on Alternative Performance Measures’

Dear Madam or Sir

As the German Insurance Association (GDV) we appreciate the opportuni-
ty to share our views with respect to EFRAG's draft comment letter on the
Consultation Paper ‘ESMA Guidelines on Alternative Performance
Measures’ (ESMA/2014/175) published by ESMA on 13 February 2014.

The objective of IFRS financial statements is to provide relevant infor-
mation about financial position and financial performance of the reporting
entity. An appropriate performance reporting is of utmost importance for
long-term oriented insurers. In general, we agree with European Securities
and Markets Authority (ESMA) that it should be clearly understandable
and transparent for investors what the Alternative Performance Measures
(APMs) are intended to express (Question 8). Nevertheless, we mostly
share the concerns expressed by EFRAG in its draft comment letter. The
change in APMs’ definition, an extended scope of the [draft] ESMA Guide-
lines and the additional excessive disclosure requirements as a result of
the ‘complain or explain’ approach would lead to significantly increased
work overload for issuers. For these reasons we suggest keeping the cur-
rent definition of an APM (paragraph 10 of EFRAG’s draft comment letter).
Furthermore, we support the EFRAG's view regarding its objections
against inclusion of prospectuses and related documents into the scope of
the ESMA Guidelines (paragraph 13 of EFRAG’s draft comment letter).

We believe however that it is very important that the final comment letter
of EFRAG provides more specific rational why the [draft] ESMA Guide-
lines are too extensive and do not entirely pass the cost-benefit-test via
answering some specific questions of ESMA’s Consultation Paper. In par-
ticular, we strongly encourage EFRAG to heavily oppose the impractical
and overly burdensome requirement to accompany in general the use of
any APM with reconciliations to amounts presented in the financial state-
ments (Question 7). Especially, the requirement to separately explain the
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‘each reconciling item’ (paragraph 22 of the [draft] ESMA Guidelines)
would lead to excessive disclosure requirements. We recommend EFRAG
to explicitly request the removal of paragraphs 22 - 25 of the [draft] Guide-
lines without replacement. From the insurers’ perspective there is at pre-
sent no common base to produce such reconciliations as the final stand-
ard IFRS 4 Insurance Contracts (Phase Il) is not available yet. Thus, the
objective to increase the understandability and comparability of financial
information of insurers can’t be achieved without undue costs for issuers
before the final high-quality standard becomes effective (Question 13 &
Question 14). Indeed, one of the main reasons for use of APMs by insur-
ers (e.g. embedded value) might be the matter of fact that the key IFRS
for insurers is unfortunately still under development.

Furthermore, the GDV has the firm view that the [draft] ESMA Guidelines
might have the unintended consequence being contradicting the efforts
undertaken by the IASB’s Disclosure Initiative which aims to reduce the
information overload and to improve the disclosure of financial statements.
In addition, IAS 1 Presentation of Financial Statements allows entities the
flexibility to provide business model & entity specific information. Thus,
although we share the rational for the existing CESR Recommendation on
Alternative Performance Measures (October 2005), the requirements of
the [draft] ESMA Guidelines go far beyond the initial rational and will lead
unavoidable to overload of additional financial disclosures. We fully share
concerns as expressed in paragraph 23 of EFRAG's draft comment letter.

Finally, we do not fully understand the interaction between the expecta-
tions of ESMA regarding the actions the national competent authorities
(NCAs) should take and expectations regarding the issuers themselves
before the NCA undertakes an action. We encourage EFRAG to advocate
for an explicit change that issuers themselves are not affected by the final
ESMA Guidelines directly. The NCAs should decide how to implement the
ESMA Guidelines /or not if unnecessary/ considering the issuers behavior.

We hope that our comments will be helpful to TEG’s members in reaching
their final conclusions on the ESMA'’s Consultation Paper. If you would like
to discuss our comments further, we would be very delighted.

Yours sincerely,

o
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Hans-Juergen Saeglitz r. Adam Gieralka
Head of Accounting Manager Accounting
German Insurance Association German Insurance Association



Annex

Q1: Do you agree that the ESMA [draft] guidelines should apply to all
issuers defined as a legal entity governed by private or public law, other
than Member States or Member State's regional or local authorities,
whose securities are admitted to trading on a regulated market, the is-
suer being, in the case of depository receipts representing securities,
the issuer of the securities represented regardless of the financial re-
porting framework they use to report? If not, why?

No, irrespective of the comparability argument, we do not consider it fully
appropriate to include entities which are not applying the International Fi-
nancial Reporting Standards (IFRS) but still being issuers into the scope
of the [draft] ESMA Guidelines. Especially, in such cases the initial rational
for the issuance of the Guidelines on the use of APMs by CESR
[Ref: CESR/05-178b, October 2005] does not apply, as the formats for
balance sheet and income statement are prescribed by the Accounting
Directive 2013/34/EU. In particular, we remind that the initial CESR Rec-
ommendation referred to the decision of the European Commission that
the formats laid down in the European Accounting Directive do not apply
to IFRS [consolidated] financial statements. We encourage EFRAG to
consider the inclusion of this aspect into its final comment letter.

Q4: Do you believe that issuing ESMA guidelines constitute a useful tool
for dealing with the issues encountered with the use of APMs? If not,
why?

If designed in an appropriate way the ESMA Guidelines might constitute a
useful tool for dealing with variety of ways on which issuers are communi-
cating its financial position or performance to users when using flexibility
of IAS 1 Presentation of Financial Statements. Nevertheless, we have the
strong view that solely the International Accounting Standards Board
(IASB) should remain responsible to design disclosure requirements for
financial reporting purposes. Especially, we note that the IFRS require-
ments are developed by the IASB already with the primarily objective to
meet the expectation of investors and other users of financial statements
on the capital markets.

Furthermore, we do not fully understand the interaction between the ex-
pectations regarding the actions the national competent authorities
(NCAs) should take and expectations regarding the issuers themselves
before the NCAs undertake an action. We are concerned about the poten-
tial consequences regarding if and to whom the issuers should report if
they do not complain with the ESMA Guidelines, and especially when it is
the case. Should every European NCA create a register of issuers who
are non-compliant and oblige the entities to report? We would strongly
disagree with such a bureaucratic approach if intended by ESMA. Thus,




we do kindly recommend EFRAG to explicitly advocate for an explicit
change that issuers themselves are not affected by the ESMA Guidelines
directly. The NCAs should decide how to implement the ESMA Guidelines
Jor not if unnecessary/ considering the issuers behavior in national mar-
kets.

Q7: Do you agree that issuers should disclose a reconciliation of an
APM to the most relevant amount presented in the financial statements?
If not, why?

The GDV does not share the view of ESMA [draft] Guidelines that the re-
porting of all quantitative information not defined by the applicable finan-
cial reporting framework should result in additional, in our view excessive,
disclosure requirements. In particular, because we note that ESMA [draft]
Guidelines suggest that any numerical measure (...) not defined under
IFRS would be considered as an APM (paragraph 15 of the [draft] ESMA
Guidelines).

The GDV does not agree that issuers should in general disclose a recon-
ciliation of an APM. We have the strong view that this requirement would
be overly burdensome to issuers without any significant benefit to users. It
would rather unavoidable lead to information overload. Furthermore, it
would contradict the objective of the IASB’s Disclosure Initiative which
aims to ensure a level of effective disclosure requirements.

We strongly believe that the requirement to explain the objective of a par-
ticular APM is suitable and sufficient enough to achieve an understanda-
ble information flow between issuers and users. For example, it is from our
perspective appropriate to provide a clear and understandable rational,
what the Embedded Value as an APM is intended to express. But it is not
appropriate and fully unnecessary to requite the detailed reconciliation of
Embedded Value to the numbers in financial accounts.

Finally, it is unclear to us how the reconciliation of a particular APM should
be exercised when the particular APM is used between the reporting dates
(e.g. in a press release on 31 May). Should the reconciliation refer to
numbers in the interim report of 31 March or to the forecast of numbers of
30 June?

For the reasons above we strongly request the removal of paragraphs 22 -
25 of the [draft] Guidelines without replacement.




Q10: Do you agree that issuers should explain the reasons for changing
the definition and/or calculation of an APM? If not, why?

Q11: Do you believe that issuers should provide comparatives and/or
restatements when an APM changes? If not, why?

We support the view that particular APM should be used in a consistent
and understandable way over time.

However, having the strong view that reconciliations of APMs should not
be required by the final ESMA Guidelines we consequently believe that
also the requirement in the paragraph 31 of the [draft] ESMA Guidelines)
should be removed.

Consequently, we suggest deleting the paragraph 31 of the [draft] ESMA
Guidelines without replacement.

Q12: Do you believe that issuers should provide explanations when they
no longer use an APM? If not, why?

Regarding the requirements on consistency in paragraph 34 of the [draft]
ESMA Guidelines we suggest to delete the words “or no longer use”. We
believe that consistency argument does not apply if an issuer decided to
no longer use a specific APM. As the use of a particular APM is not re-
quired, the issuer should not be obliged to explicitly justify why the use of
a particular APM is considered to be not necessary by the management.
Especially, there is no danger of misleading information for investor deci-
sions if the specific APM is not used any more.

Consequently, we suggest deleting the paragraph 38 of the [draft] ESMA
Guidelines without replacement.

Q13: Do you agree that the [draft] guidelines will improve transparency,
neutrality and comparability on financial performance measures to us-
ers? If not, please provide suggestions.

We believe that the transparency of financial communication is in danger
when the final ESMA Guidelines would remain containing the reconcilia-
tion requirements. And the comparability with regard to reconciliation can't
be achieved as long as the common starting base (IFRS 4 Insurance Con-
tracts Phase Il) is not available.

Thus, we strongly suggest deleting the paragraphs 22 - 25 of the [draft]
ESMA Guidelines without replacement.




Q14: Do you agree with the analysis of the cost and benefit impact of
the [draft] guidelines? Please provide any evidence or data that would
further inform the analysis of the likely cost and benefits impacts of the
proposals.

The GDV does not agree with the cost/benefit analysis in the ESMA Con-
sultation Paper. We do believe that especially the costs for users are not
sufficiently weighted. Nowadays users are already expressing their con-
cerns about information overload. The IASB is recently trying to address
these valid concerns via the ‘Disclosure Initiative’ which we support. Also
preparers of financial statements like insurers express continually the se-
rious concerns regarding the positive cost/benefits relation regarding the
IFRS disclosure requirements.

We are afraid that [drafff ESMA Guidelines on the use of APMs might
have the unintended consequence that the efforts of IASB would be con-
tradicted as not reduction but additional detailed information as suggested
by the Consultation Paper would be required. In our view, the right ap-
proach would be to ensure that only the relevant disclosures are transpar-
ently provided. The techniques how the APMs are calculated are highly
different and in many cases quite sophisticated (e.g. Embedded Value
calculations). The sufficient objective of ESMA Guidelines should be to
ensure that clear and understandable explanation is provided what a par-
ticular APM is meant to express. This should be encouraged or even re-
quired as a sufficient measure. For these reasons ESMA should redesign
the Guidelines to focus them on how to ensure the usefulness and effec-
tiveness of the financial information provided to users.




