BEEFRAG

European Financial Reporting Advisory Group =

17 July 2013

International Accounting Standards Board
30 Cannon Street

London EC4M 6XH

United Kingdom

Dear Sir/Madam,
Re: Exposure Draft Defined Benefit Plans: Employee Contributions

On behalf of the European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG), | am writing to
comment on the Exposure Draft Defined Benefit Plans: Employee Contributions
(Proposed amendments to IAS 19) issued by the IASB on 25 March 2013 (the ‘ED’).

This letter is intended to contribute to the IASB’s due process and does not necessarily
indicate the conclusions that would be reached by EFRAG in its capacity as advisor to
the European Commission on endorsement of the definitive IFRS in the European Union
and European Economic Area.

EFRAG agrees with the IASB’s proposals on the basis that they provide relief to
preparers on accounting for contributions from employees or third parties. We also
support the IASB in addressing the existing inconsistency in IAS 19 (2011) in relation to
the attribution of these contributions as this would reduce potential divergence in
practice.

EFRAG believes, however, that the IASB should ensure that the wording of the
proposed amendments does not lead to confusion and uncertainties in its practical
application. We also recommend the IASB to provide application guidance as part of the
ED to illustrate the calculations required by IAS 19 (2011) when the practical expedient
cannot be applied or entities choose not to apply the practical expedient.

Our detailed comments and responses to the questions in the ED are set out in the
appendix.

If you would like to discuss our comments further, please do not hesitate to contact
Apostolena Theodosiou or me.

Yours faithfully,
/7

Francoise Flores

EFRAG Chairman
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Appendix

EFRAG’s responses to the questions raised in the Exposure Draft

Question 1: Reduction in service cost

The IASB proposes to amend IAS 19 to specify that contributions from employees or
third parties set out in the formal terms of a defined benefit plan may be recognised as a
reduction in the service cost in the same period in which they are payable if, and only if,
they are linked solely to the employee’s service rendered in that period. An example
would be contributions that are a fixed percentage of an employee’s salary, so the
percentage of the employee’s salary does not depend on the employee’s number of
years of service to the employer. Do you agree? Why or why not?

EFRAG’s response

EFRAG supports the IASB’s proposal on the basis that it clarifies existing
requirements in IAS 19 (2011) and provides helpful relief for preparers. However,
we believe that the IASB should clarify the wording of the proposed amendment
s0 as to avoid any confusion and uncertainty in its practical application.

1 EFRAG supports the amendment of IAS 19 (2011) on the basis that the ED
provides relief to preparers on the accounting for contributions from employees
and third parties in certain circumstances. We believe that the proposed
amendment to paragraph 93 would address diversity in practice that otherwise
would likely arise regarding the accounting for contributions from employees or
third parties to defined benefit plans.

2 EFRAG agrees with paragraph BC4 of the ED which explains that contributions
from employees or third parties to a defined benefit plan should be attributed to the
periods of service as a negative benefit, since entities should recognise service
cost in profit or loss according only {o ifs share on the total cost of the employee’s
benefit.

3 EFRAG, in its comment letter on the Exposure Draft Amendments fo IAS 19
Employee Benefits, already noted that risk sharing (and conditional indexation)
features should be considered more fully in the measurement of the pension
obligation to ensure that financial statements reflect the best estimate of the
ultimate cost of providing the pension benefit. Accordingly, we agree that the
measurement of the defined benefit obligation should consider the present value
of those future contributions that relate to the employees’ service before the
reporting date.

4 EFRAG is however aware that constituents have raised concerns about the
complexity of the calculations required by paragraph 93 of IAS 19 (2011). We
understand that this is because entities should consider all future contributions that
relate to the employee’s service in the current and prior periods when measuring
the defined benefit obligation.

5 Therefore, we agree to a practical expedient that allows entities to choose
between accounting for contributions from employees or third parties either as a
reduction in service cost or considering them as a negative benefit when applying
the projected unit method, provided that these contributions are linked to the
employee’s service rendered in that period.
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6 We believe that the practical expedient will provide helpful relief to constituents in
the accounting for simple and widespread plans like those where employees’
contributions are a reduction in salary. However, in our view, the practical
expedient could be improved by amending the drafting as follows:

‘However, if, and only if, contributions from employees or third parties that
are linked to service arise as a result of service rendered by employees in
the same period in which they result payable, the contributions may be
recognised as a reduction in the service cost in that period’,

7 The wording proposed above would avoid uncertainties on whether contributions
should be bifurcated for the purposes of applying the practical expedient and
makes clearer that entities could also apply the practical expedient when the
confribution is paid in a reporting period after the service is rendered.

8 Finally, although EFRAG agrees with the rationale and conclusions in
paragraphs BC3 and BC4 of the ED, we recommend that the IASB better
articulate the divergent views of the Interpretations Commitiee and the Board. In
particular, the Basis for Conclusions should explain that the IASB — in addressing
the accounting for contributions from employees and third parties set out in the
formal terms of a plan — clarified how paragraph 93 of IAS 19 (2011) was intended
o apply in practice.

Question 2: Attribution of negative benefit

The IASB also proposes to address an inconsistency in the requirements that relate to
how contributions from employees or third parties should be attributed when they are not
recognised as a reduction in the service cost in the same period in which they are
payable. The IASB proposes to specify that the negative benefit from such contributions
is attributed to periods of service in the same way that the gross benefit is attributed in
accordance with paragraph 70. Do you agree? Why or why not?

EFRAG's response

EFRAG supports the IASB’s proposal on the basis that it addresses an existing
inconsistency in IAS 19 (2011). However, we believe that the IASB should ensure
that the gross benefit and contributions are attributed to periods of service using
the same atfribution method and recommend that it issues specific application
guidance for entities that would not qualify for the practical expedient (or choose
not to apply it).

9 EFRAG supports the amendment, because we believe that attribution should be
consistent between gross benefit and employee contributions to arrive at a net
benefit. Using different attributions would distort the measurement of the defined
benefit obligation.

10 We believe however that the IASB should clarify the wording used in the
amendment to ensure that the gross benefit and contributions are attributed using
the same attribution method that paragraph 70 requires for the gross benefit. For
example, if the gross benefit is attributed on a straight-line basis because of a
materially higher level of benefit in later years (as required by paragraph 70 of
IAS 19 (2011)), then employee contributions should also be attributed on a
straight-line basis.
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in this context, we believe that the wording of the proposed amendment could be
improved by amending the drafting as follows:

‘Contributions from employees or third parties that are linked to service are
attributed to periods of service as a negative benefit applying the same
aftribution method that paragraph 70 requires for the gross benefit.

in addition, we agree with the argument in paragraph BC7 that performing the test
on the net benefit would result in added complexity.

Notwithstanding the previous comments, EFRAG is aware that constituents find
the attribution of benefits required under paragraph 93, when the practical
expedient does not apply, complex in practice. We recommend the IASB to
provide specific application guidance as part of the proposed amendments based
on the illustrative examples already discussed by the IFRS Interpretations
Committee.

Question 3: Other comments

Do you have any cther comments on the proposals?

EFRAG’s response

14

EFRAG does not have any other comments on the proposals.
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