
 

 

 

 
 

 

 

 

EFRAG 

Attn. EFRAG Technical 

Group 

35 Square de Meeûs 

B-1000 Brussels 

Belgique 

 

 

 
 

 

Our ref: RJ-EFRAG 559 A 

Direct dial:  0031 20 3010235 

Date:  Amsterdam, March 27th 2013 

Re: Comment on Exposure Draft Novation of Derivatives and Continuation of Hedge Accounting – Proposed 

amendments to IAS 39 and IFRS 9 

 

 

Dear members of the EFRAG Technical Expert Group, 

 

The Dutch Accounting Standards Board (DASB) appreciates the opportunity to provide you 

with comments in connection with your draft comment letter to the IASB regarding Exposure 

Draft Novation of Derivatives and Continuation of Hedge Accounting – Proposed 

amendments to IAS 39 and IFRS 9 (the ‘ED’). 

 

We refer to our enclosed letter to the IASB in connection with this ED. That letter also covers 

the answer to your questions to EFRAG’s constituents. 

 

We agree to the proposed amendment that clarifies that hedge accounting can be continued 

upon novation, although, we believe that, rather than through a narrow scope amendment, 

such novations should be dealt with through a general principle that covers these, but also 

other similar situations. 

 

We will be pleased to give you any further information that you may require. 

 

Yours sincerely, 

 

 
 

Hans de Munnik 

Chairman Dutch Accounting Standards Board 

 



 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

International Accounting 

Standards Board 

30 Cannon Street 

London EC4M 6XH 

United Kingdom 

 

 

 

 
Our ref : RJ-IASB 439 A 

Direct dial:  0031 20 3010235 

Date:   Amsterdam, March 27th 2013 

Re: Comment on Exposure Draft Novation of Derivatives and Continuation of Hedge Accounting – Proposed 

amendments to IAS 39 and IFRS 9 

 

 

Dear members of the International Accounting Standards Board, 

 

The Dutch Accounting Standards Board (DASB) appreciates the opportunity to comment on 

your Exposure Draft Novation of Derivatives and Continuation of Hedge Accounting – 

Proposed amendments to IAS 39 and IFRS 9 (the ‘ED’). 

 

We agree to the proposed amendment that clarifies that hedge accounting can be continued 

upon novation, although, we believe that, rather than through a narrow scope amendment, 

such novations should be dealt with through a general principle that covers these, but also 

other similar situations. 

 

In Appendix A to this letter we have included our responses to your detailed questions. 

 

We will be pleased to give you any further information that you may require. 

 

Yours sincerely, 

 

 
 

Hans de Munnik 

Chairman Dutch Accounting Standards Board 

  

 



 

 

Appendix A to Comments on the Exposure Draft Novation of Derivatives and 

Continuation of Hedge Accounting – Proposed amendments to IAS 39 and IFRS 9 
 

Question 1 

The IASB proposes to amend IAS 39 so that the novation of a hedging instrument does not 

cause an entity to discontinue hedge accounting if, and only if, the following conditions are 

met: 

(i) the novation is required by laws or regulations; 

(ii)  the novation results in a central counterparty (sometimes called ‘clearing organisation’ 

or ‘clearing agency’) becoming the new counterparty to each of the parties to the 

novated derivative; and 

(iii)  the changes to the terms of the novated derivative arising from the novation of the 

contract to a central counterparty are limited to those that are necessary to effect the 

terms of the novated derivative. Such changes would be limited to those that are 

consistent with the terms that would have been expected if the contract had originally 

been entered into with the central counterparty. These changes include changes in the 

collateral requirements of the novated derivative as a result of the novation; rights to 

offset receivables and payables balances with the central counterparty; and charges 

levied by the central counterparty. 

 

Do you agree with this proposal? If not, why? What criteria would you propose instead, 

and why? 

 

Answer to question 1 

Yes, we agree to the proposed amendment that clarifies that hedge accounting can be 

continued upon novation. Although, we believe that, rather than through a narrow scope 

amendment, such novations should be dealt with through a general principle that covers these, 

but also other similar situations. 

 

We do not believe that a required novation to a central counterparty (CCP) is different to any 

other novation (i.e., a voluntary novation to a CCP or any other third party, or a mandatory 

novation to any other third party) when the condition as set out in (iii) is met. The 

derecognition of the derivative and the discontinuation of hedge accounting should not 

necessary be linked. When in substance the hedge relationship is still in place after a novation 

and meets all the criteria for hedge accounting, then hedge accounting should be continued 

similar to a replacement or rollover as described in paragraph 91 of IAS 39. We believe that 

the IASB’s idea behind a novation (i.e., whether it is required or voluntary) and the party the 

derivative is novated to do not change the economic substance of a novation. Restricting the 

proposed exemption to required novations to CCP only would in our view be arbitrary and 

would not result in decision useful financial reporting. 

 

We stress that certain regulations, for example the Dodd-Frank Act, must be applied 

prospectively, meaning that only new derivatives will have to be novated to a CCP. The 

proposed exception would not be required for such derivatives, considering that entities could 

simply include the subsequent novation in the hedge documentation. Also, some entities may 

wish to voluntarily novate existing derivatives to make use of the standardised processes of a 

CCP, rather than being required to do so. Furthermore, it is common for derivatives to be 

novated from the acquiree to the acquirer as a result of a business combination. This would 

result in a change in the counterparty for any entity holding a derivative with the acquiree. 

Such novations should not have to be treated as a discontinuation when the derivatives are 

designated in a hedging relationship. 



 

 

 

 

Question 2 

The IASB proposes to address those novations arising from current changes in legislation or 

regulation requiring the greater use of central counterparties. To do this it has limited the 

scope of the proposed amendments to a novation that is required by such laws or regulations. 

Do you agree that the scope of the proposed amendment will provide relief for all novations 

arising from such legislation or regulations? If not, why not and how would you propose to 

define the scope? 

 

Answer to question 2 

No, we refer to our answer to question 1. 

 

 

Question 3 

The IASB also proposes that equivalent amendments to those proposed for IAS 39 be made to 

the forthcoming chapter on hedge accounting which will be incorporated in  

IFRS 9 Financial Instruments. The proposed requirements to be included in IFRS 9 are based 

on the draft requirements of the chapter on hedge accounting, which is published on the 

IASB’s website. 

 

Do you agree? Why or why not? 

 

Answer to question 3 

We agree that the same relief should be offered under IFRS 9. 

 

 

Question4 

The IASB considered requiring disclosures when an entity does not discontinue hedge 

accounting as a result of a novation that meets the criteria of these proposed amendments to 

IAS 39. However, the IASB decided not to do so in this circumstance for the reason set out in 

paragraph BC13 of this proposal. 

 

Do you agree? Why or why not? 

 

Answer to question 4 

We agree that no specific disclosures should be required. 
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