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 15 March 2013 
 
 
 
Dear Sirs, 
 

 

Exposure Draft (ED/2012/5), “Acceptable Methods of Depreciation and 
Amortisation” 
 
 
We welcome the opportunity to provide comments to the Exposure Draft: Acceptable 
Methods of Depreciation and Amortisation.  
 
Generally, we welcome the clarification made but note that the text contained in the 
IFRS versus the Basis for Conclusion are contradictory. We would thus request the 
Board to revise the drafting in order to avoid confusion in application and diversity in 
practice.  
 
Our views are set out in the appendix to this letter. If you require any further information 
or explanation, please do not hesitate to contact us. 
 
 
Yours sincerely, 
 
 
 
 
 
 
 
Jérôme P. Chauvin 
Director 
Legal Affairs Department 
Internal Market Department 

 
 

International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 
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APPENDIX 
 
Question 1 
 
The IASB proposes to amend IAS 16 Property, Plant and Equipment and IAS 38 
Intangible Assets to prohibit a depreciation or amortisation method that uses 
revenue generated from an activity that includes the use of an asset. This is 
because it reflects a pattern of future economic benefits being generated from 
the asset, rather than reflecting the expected pattern of consumption of the 
future economic benefits embodied in the asset. Do you agree? Why or why not? 
 
We welcome the proposals presented by the Board to explicitly re-state that methods 
of depreciation and amortisation applied to assets should be based on activities which 
result from the consumption of assets by entities in the generation of future economic 
benefit during the useful life of such assets. 
 
The wording in the proposed paragraph 62A seeks to “prohibit” the use of revenue 
based methods as a basis for depreciating or amortising assets. 
 

“A method that uses revenue generated from an activity that includes the use of 
an asset is not an appropriate depreciation method for that asset, because it 
reflects a pattern of the future economic benefits being generated from the 
asset, rather than a pattern of consumption of the future economic benefits 
embodied in the asset. Paragraph 60 establishes consumption of the benefits 
that were inherent in the asset when it was acquired as the principle for 
depreciation”. 

 
With reference to BC3 of the proposed amendment, the Board acknowledges a limited 
circumstance when a revenue-based method could be used as a basis for depreciating 
and amortising assets. 
 

BC 3 During its deliberations, the IASB considered the question of whether 
there could be limited circumstances in which revenue could be used to reflect 
the pattern in which the future economic benefits of the asset are expected to 
be consumed. The IASB noted that the limited circumstance when revenue 
could be used is when the use of a revenue-based method gives the same 
result as the use of a units of production method. 

 
In our view, it is the intention of the Board to clarify that the application of a revenue 
based method of depreciation and amortisation to assets’ can, in limited 
circumstances, be used as an acceptable method for depreciating and/or amortising 
assets but only if the depreciable amount as derived under the revenue based method 
gives rise to a result that is materially or approximately the same as the depreciable 
amount as derived when the units of production method is applied, as a basis which 
closely reflects the expected pattern of consumption of the future economic  benefits 
embodied in the asset.  This is exemplified in the “film rights” example. 
 
We would suggest the Board include within the standard itself, an illustrative example 
which provides application guidance as to how the proposed principle should be 
applied in practice in order to ensure that the intention of the Board when applying the 
standard is achieved. 
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BC6 states „The IASB also proposes to clarify that expected future reductions in 
the unit selling price of the product or service output of the asset could be an 
indicator of the diminution of the future economic benefits of the asset as a 
result of technical or commercial obsolescence (which is described as a factor 
for determining the useful life of an asset in paragraph 56(c) of IAS 16 and in 
paragraph 90(c) of IAS 38), and thereby relevant when applying the diminishing 
balance method.” 

 
With reference to BC 6, we note that the proposals contained therein in are not within 
the actual Standard. In our view, the above sentence does not reflect the consideration 
of the Board but seeks to provide clarification on the application of the Standard when 
applying the diminishing balance method.  We suggest the text be included in the 
Standard and not the Basis for Conclusion. 
 
Given that complying with IFRS’s makes reference to principles in the actual standard, 
we reiterate that the Basis for Conclusion should reflect the considerations of the Board 
in reaching its conclusions as presented in the Standard at the time the Standard was 
written. The Basis for conclusion should not be used to clarify the intention of the Board 
when accounting standards are to be applied. 
 
Also, we believe the use of the words “technical or commercial obsolescence” within 
this standard’s Basis for Conclusion may well give rise to the question – “which 
standard should be followed” when considering impairment events as provided for in 
IAS 36. It may be helpful if the Board avoided such conflict or state that IAS 36 should 
be followed when accounting for impairments. 
 
Question 2 
 
Do you have any other comments on the proposals? 
 
The last sentence in the proposed paragraph 62A in IAS 16, “Paragraph 60 establishes 
consumption of the benefits that where inherent in the asset when it was acquired as 
the principle for depreciation”) is not clear when compared to what is stated in 
paragraphs 60 to 62, see especially the last sentence in paragraph 62 (« That method 
is applied consistently from period to period unless there is a change in the expected 
pattern of consumption of those future benefits »). The same situation is inherent in the 
proposed paragraph 98A in IAS 38.  
 
We believe that it clearly  stated in IAS 16 and IAS 38 that if there is a change in the 
expected pattern of consumption, then the method for depreciation or amortisation 
should be changed accordingly.  
 
Assume that the asset was originally acquired 30 years ago and that the company 
changes the use of the asset after that time. It would be illogical to apply the pattern of 
consumption of benefits in those situations based on the assessment at the time of the 
acquisition of the asset.  
 
We believe that the last sentences in paragraph 62A in IAS 16 and in paragraph 98A in 
IAS 38 are not necessary and in order to avoid uncertainty we propose that they should 
be deleted. 

* * * 


