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 28 September 2012 
 

 
 
 
 
Dear Sir or Madam, 
 
 
Re: Draft Interpretation DI/2012/2 Put Options Written on Non-controlling 

Interests  
 
 
We are writing in response to your invitation to comment on the draft interpretation 
DI/2012/2 Put Options Written on Non-Controlling Interests.  
 
In summary, BUSINESSEUROPE disagrees that subsequent measurement of an NCI 
put liability should be through profit or loss. We believe that the arguments for this 
treatment included in the basis of conclusions do not consider the economics of the 
transaction and are conceptually flawed.  
 
We believe a more appropriate solution would be to record such changes through 
equity, or to reconsider whether a financial liability exists in the first place, i.e. to treat 
the NCI put as a derivative.  
 
We acknowledge this is a complex area and therefore propose that the Board address 
this issue more comprehensively in the financial instruments with characteristics of 
equity (FICE) project. In the meantime companies should continue to disclose their 
current treatment (i.e. profit or loss vs equity) in their accounting policies.  
 
Whilst one may argue that this will not solve the perceived issue of divergence in 
practice it should not exacerbate the problem and is better than trying to “fix” this issue 
with a short-term solution which, at a later stage, may be considered to be 
inappropriate.  
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The current drafting of the interpretation does in our view not explain sufficiently the 
thought process of the Interpretation Committee (“IFRIC”) and we therefore cannot 
really comment on why the IFRIC reached the conclusion it did with respect to several 
of the questions discussed (see e.g. our answer to question 2).  
 
We therefore strongly suggest that the basis of conclusion is significantly enhanced so 
that constituents can comment on these arguments before any further steps are taken. 
 
We explain further below by answering the questions in the draft interpretation.  
 
If you would like to discuss any of the matters raised in this letter, please do not 
hesitate to contact us. 
 
 
 
Yours sincerely, 
 
 
 
 
 
 
 
Jérôme P. Chauvin 
Director 
Legal Affairs and Internal Market 
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QUESTIONS 
 
 
Question 1 – Scope 
 
We agree that NCI puts written as part of contingent consideration under IFRS 3 
should be excluded from the scope. However, we believe that the limitation to “the 
parent’s consolidated financial statements” in relation to “put options that oblige the 
parent to purchase shares of its subsidiary” is an unhelpful restriction.  This DI is an 
interpretation of IAS 32.23 which deals explicitly with puts over an entity’s own equity.  
As explained below, it is far from clear that variations in the value of such puts should 
be dealt with in profit or loss.  It is therefore necessary to proceed by logical steps: first 
to confirm the treatment of variations in the value of own-equity puts, and only then 
proceed to the potential second step of considering the appropriateness of applying 
that same treatment by analogy to NCI puts in a consolidation.  For the sake of clarity, 
we confirm that we do not think that IAS 32 requires variations in the value of either 
type of put to be recognized in profit or loss, and it would be counter-intuitive and 
conceptually unsound to do so.   
 
Question 2 – Consensus 
 
Point 1 - Paragraph 7 – Subsequent changes through profit or loss according to IAS 39 
or IFRS 9 
 
We disagree with the above statement in paragraph 7. We believe that IFRIC is 
applying an overly simplified process in addressing the issue. Only applying what is 
written in one part of the IFRS literature, seemingly ignoring other parts, is not 
interpreting (i.e. questioning what is the background and has been the purpose of the 
guidance as currently reflected in standards) and is clearly not the best approach for 
finding a solution that will reflect the true nature and economics of the transaction. 
Indeed, in this particular case it does not.  
 
At the outset of the debate, one must recognize that this is not a “normal” financial 
liability, which is evidenced by three facts:  
 

(a) the classification as a financial liability is based on the fiction, which assumes 

that the option has been exercised, i.e. representing an “as if” liability, which is 

a fundamentally different starting point and inconsistent with “normal” financial 

liabilities as a typical loan at amortised cost or a derivative liability at fair value 

that will definitely be settled at maturity. This view was expressed in the 

dissenting opinion of J. Leisenring on the issuing of IAS 32 in 2003 which made 

it clear that recording a liability in this way is inconsistent with the Framework as 

there is no present obligation for the strike price (IAS 32.DO1). 

(b) Further, paragraph 23 of IAS 32 requires initial measurement to be the present 

value of the redemption amount (rather than fair value), which again indicates 

that this is a liability that is different from “normal” financial liabilities.    
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(c) Finally, IAS 32.23 continues by stating that the liability should be subsequently 

measured (NB not accounted for) in accordance with IAS 39, which requires 

amortised cost to be used for financial liabilities other than those  classified as 

at fair value through profit or loss (FVTPL) (IAS 39.47).   To be classified as a 

liability at FVTPL it must either be held for trading or designated as such by the 

entity at inception, neither of which is likely in the case of NCI puts.  The 

treatment of gains or losses in respect of financial liabilities carried at amortised 

cost is defined in IAS 39.56: “recognized in profit or loss when…derecognized 

or impaired, and through the amortization process”.  However, IAS 32.23 

provides an exception to this accounting as it requires reclassification of the 

carrying amount of the “as if” liability to equity, not profit or loss, when it expires 

without delivery.   

If one accepts that the transaction we are dealing with does not represent a normal 
financial liability and IAS 32 already provides a specific exemption to how normal 
financial liabilities are accounted for, it seems only logical to assume that the 
accounting in between should not simply follow the logic of a normal liability. We 
therefore believe that under any circumstances such an “as if”  liability warrants its own 
complete accounting model and therefore strongly disagree with the claim that this 
would introduce another exception to IAS 32 and IAS 39, as in fact it would just resolve 
an issue and ensure consistent accounting throughout the life of this “as if” liability. 
 
In interpreting the currently existing guidance, we would have expected the IFRIC to 
reflect that if recognition and derecognition of the NCI put liability are specified by IAS 
32 as exceptions to normal accounting under IAS 39, in that the opposite side of the 
entry is made to equity, and, given that IAS 32 does not specify the accounting model 
for the intervening period one may justifiably wonder whether the Board intended that 
all intervening  changes should also go to equity and interpret the existing IFRS 
literature to its full extent to reflect this. 
 
Point 2) - Paragraph 8 - There is no change in ownership interest and therefore this is 
not an equity transaction 
 
We disagree with the above statement in paragraph 8. In our view, there are two 
possible ways to analyse the situation: 

1) there is no change in ownership interest when the option is written; and 

2) there is a change in ownership transaction at the time the option is written. 

Ad 1) “No change in ownership” 
 
The IFRIC argues in paragraph 8 of the DI that the “changes in measurement of that 
financial liability do not change the relative interests in the subsidiary that are held by 
the parent and the non-controlling-interest shareholder and therefore are not equity 
transactions (ie they are not transactions with owners in their capacity as owners) as 
described in paragraph 30 in IAS 27 (...)”. 
 
First of all, we believe that the IFRIC is mixing two things in that sentence. The 
questions (i) if there is a change in ownership and (ii) if the transaction is with “owners 
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in their capacity as owner” cannot be considered to be the same, as obviously several 
different types of transactions can take place where owners act in their capacity as 
owner and no change in ownership takes place.  Consequently, just because no 
change in ownership is assumed, it does not mean that it is not an equity transaction.  
 
The change in value of the option written actually reflects exactly the fact that the 
owners of the entity are acting in their capacity as owners and reflect this in the fact 
that the price that will eventually be settled will depend on what happened between 
writing the option and the exercise date (see also below “Other Comments”). The 
exercise of the option by one owner is obviously done in its capacity as an owner and 
IAS 1.106(d) and IAS 1.109 clearly state how changes resulting from such transactions 
are to be accounted for. In its July 2009 Agenda Decision on Transactions Costs for 
NCI, the IFRIC correctly followed that logic and did not discuss if IAS 32, IAS 27 or 
IFRS 3 would be the relevant guidance, but rather correctly reflected on the 
overarching guidance included in IAS 1.  
 
Ad 2) “Change in ownership” 
 
The DI assumes that the triggering event for the transaction is a change in ownership 
interest which occurs upon exercise of the option. However it can be argued that 
because at inception of the NCI put, both the parent and the NCI shareholder agree on 
the terms of the instrument and sign a contract, that this is a more appropriate time to 
recognize that there has been a transaction between owners. Indeed, IAS 32 implies 
that this event is equivalent to a transaction between owners since it requires the 
booking of a financial liability for the present value of the redemption amount with a 
corresponding debit to equity.  
 
Moreover, the justification for the liability is the assumption that the option will be 
exercised. 
 

- If this assumption is wrong then there should be no liability booked at inception 

and the instrument is treated as a derivative. 

- If this assumption is valid then it might be appropriate to require a liability to be 

recorded, as per the exception in IAS 32.23, for the present value of the 

redemption amount. However, to assume that the option will be exercised to 

justify the requirement of IAS 32:23 and the recognition of the liability but then 

to assume it will not be exercised when considering if this is a transaction 

between owners is inconsistent and counter-intuitive.  

In addition, there is clearly the assumption inherent in IAS 32 that a change of 
ownership interest takes place at some stage between the initial agreement and the 
exercise of the put option in order to justify the recognition of the liability.  Paragraph 31 
of IAS 27 requires that “Any difference between the amount by which the non-
controlling interests are adjusted and the fair value consideration paid or received shall 
be recognized directly in equity and attributed to the owners of the parent.”  The 
standard does not make any distinct reference to the relative timing of the change in 
ownership interest and the settlement.   
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Question 3 – Transition 
 
Since we do not agree with the proposed interpretation we cannot comment on the 
transition. 
 
Other comments  
 
Accounting should reflect the economic reality 
 
The IASB indicated that it did not want to change IAS 32, because puts on NCI are not 
different from other puts on own equity instruments (BC11).  We do not agree with this 
as we believe NCI puts and puts on own shares are likely to be different transactions 
with different motivations, both from an economic and operational standpoint.  
 

The motivation for many written puts over NCI is that the parent wants to buy out the 
NCI and the NCI shareholder wants to sell, i.e. this is a different transaction from the 
own shares put. Generally there is no premium paid as the strike is usually based on 
the market price of the shares (since both parties want the transaction to be at fair 
value). If the subsidiary is not listed then this can mean some type of fair value formula, 
e.g. EBITDA multiple. This feature could introduce significant volatility in profit or loss 
when compared to puts over own shares as illustrated in the simple example below.  
 

 Liability  
At 
inception 

Liability  
Year 1 

Liability  
Year 2 

Liability  
Year 3 
(settled) 

(i) NCI put (strike @av. EBITDA for last 3yrs x 
8) 

$500m 
(estimate) 

$350m 
(estimate) 

$600m 
(estimate 

$500m 
(actual) 

Impact in Profit or Loss - $150m 
gain 

$250m 
loss 

$100m 
gain 

     

(ii) Put over own shares (strike $100/share x 
50m shares) 

$500m $500m $500m $500m 

Impact in Profit or Loss - - - - 
(Time value ignored). 

 

If the NCI put is not exercised then the $500m liability is credited back to equity. 

However, a user would have seen significant volatility in years 1 to 3. If the NCI put 

was written at the time of an acquisition then a gain would arise when the acquired 

business performs below expectations (NCI liability is reduced) whereas a loss is likely 

to arise when the acquired business performs above expectations (NCI liability is 

increased). How can this counter-intuitive result be explained to management and 

shareholders in terms of the qualitative characteristics of the framework, namely 

understandability and reliability?  

Inconsistency between IAS 27 and IAS 39 
 
The inconsistency arising from the application of IAS 27 ( no impact in P&L for a 
transaction between equity owners ) and those  prescribed under IAS 39 / IFRS 9 
(subsequent measurement via profit and loss) is not unique . The same inconsistency 
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exists when accounting  for intangible assets acquired via a business combination, for 
which contingent consideration relating to milestones associated with  the same 
intangible asset(s) is required to be measured via profit or loss rather than being  
recognized as part of the original intangible asset . We note that the IFRIC put on hold 
the question on accounting for contingent consideration related to IAS 16 and IAS 38 
transactions.  
 
Complications of the “as if” approach of IAS 32 - Group perspective 
 
The premise of IAS 32 that the writing of an option over the entity’s own shares 
requires the recognition of a liability as though a change of ownership has occurred 
leads to more complications when extended by analogy to NCI shares in a 
consolidated group.   The questions raised include: 
 

 Is the initial debit to the parent’s equity or the NCI’s equity?  If the put is for the 

whole of the NCI interest, is there no NCI to be presented within equity? 

 If gains and losses are recognized in profit or loss, are they entirely attributable 

to the parent or proportionately to the NCI in the subsidiary? 

 Are distributions paid to the NCI deducted from the parent’s equity (to reflect the 

notional change of ownership interest) or from NCI’s equity? 

These points further illustrate why it would be sensible to cover this debate in a wider 
context. Finally, while the short term solution proposed would reduce diversity in 
practice this should not be at the expense of inappropriate accounting which does not 
follow the economics of the transaction. 
 
 
 
 

* * * 
 


