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Dear Madam/Sir, 

 

In the present letter ICAC gives its view on some specific issues raised on IFRIC’s 

Draft DI/2012/2 Put options written on Non-controlling Interest. 

 

First of all, we would like to highlight that, in our view, any change to the Standards 

should be argued and justified enough.  

 

Specifically, in this case, it is remarkable the background of the project. After the 

Committee had received a request for guidance on how an entity should account for 

changes in the carrying amount of a financial liability for a put option, written over 

shares held by a non-controlling interest shareholder (‘NCI put’), in the consolidated 

financial statements of a parent entity, the Committee noted that additional accounting 

concerns exist relating to the accounting for NCI puts. In September 2010, the 

Committee noted that these additional accounting concerns would be best addressed as 

part of the Board’s Financial Instruments with Characteristics of Equity project and, 

consequently it decided not to include this NCI put project in its agenda. 

 

At the present moment, the project Financial Instruments with Characteristics of Equity 

is paused, due to capacity limitations. Therefore, the Interpretations Committee was 

asked to consider again the NCI put project. 

 

As a result, the Draft IFRIC Interpretations DI/2010/2 is published with a scope 

recognised by the Committee as too narrow taking account the broader questions related 

to the accounting for NCI puts as it is said in BC13. One of these questions is which 

component of equity should be debited at initial recognition. 

 

In ICAC’s view, the initial recognition of NCI puts is essential for determining the 

subsequent measurement. We agree with the view 2, in which it is said that a key 

question is whether the transaction is one with the owner in its capacity as owner, 

particularly if the NCI is not derecognised in the consolidated statements. 

 



            

 

  

  
INSTITUTO DE CONTABILIDAD    
Y  AUDITORÍA  DE CUENTAS 
 

MINISTERIO  
DE ECONOMÍA Y 
COMPETITIVIDAD 

C/ HUERTAS, 26 
28014  MADRID 
TEL.: 91 389 56 00 

FAX:  91 429 94 86 
 

However, we think that the view most reasonable is the view 1, that is, the approach 

taken in the Draft Interpretation for the following reasons: 

 

If the NCI put is analysed focusing on the way in which the exercise price is 

determined, we can find three situations, as EFRAG says in paragraph 2: 

 

 Exercise price is fixed. In this case, the future execution of the compromise is 

sure and it will eliminate the NCI. So, in the moment of the recognition of the 

put, we can consider this operation is made with owners who are not more 

owners in the future. Therefore, the subsequent measurement of the liability 

should be account for as IAS 39 or IFRS 9 says.(amortised cost) 

 

 Exercise price is at the market value of the underlying stake, this is the case of 

the paragraph 35 of the EFRAG’s letter. We agree with the consideration of the 

put separately of the shares as a derivative, so the transactions is not made with 

owners in his capacity as owners. The transaction could be celebrated with 

anyone because it is a derivative. Again, the subsequent measurement of the 

liability should be account for as IAS 39 or IFRS 9 says.(fair value) 

 

 Exercise price is based on a formula, usually linked up entity’s variables, as five 

times EBITDA or net asset value. This case is not a derivative, it can be 

considered, in an economical view, as a puttable share as it is said in paragraph 

34 of EFRAG’s letter. We agree that the holder of a puttable share is not an 

owner because the puttable share is considered as a liability so the transaction is 

not made with owners.  Therefore, the subsequent measurement of the liability 

should be account for as IAS 39 or IFRS 9 says.(amortised cost) 

 

 

 

Please don’t hesitate to contact us if you would like to clarify any point of this letter. 

 

 

 

 

Ana Martínez-Pina 

Chairman of ICAC 

 

 

Madrid, 19
th

 September 2012 

 


