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Madrid, 24 September 2012 
 
Françoise Flores 
European Financial Reporting Advisory Group 
35 Square de Meeûs  
B-1000 Brussels 
Belgium 
 
 
Re: Draft Interpretation D1 2012/2 Put Options Written on Non-controlling Interests 
 
Dear Françoise, 
 
I am writing on behalf of Telefónica, S.A. one of the world’s largest telecommunications 
companies by market cap.  
 
Telefónica is very pleased to provide comments on the Draft Comment Letter concerning the 
Draft Interpretation (D1/2012/2) Put Options Written on Non-controlling Interests issued by the 
IFRS Interpretations Committee (the “IFRIC”) on May 31 2012 (the “Draft Interpretation” or the 
“Draft”).  
 
The Draft Interpretation addresses the subsequent measurement of put options written on 
shares held by non-controlling shareholders (‘NCI puts’) in the consolidated financial 
statements of the parent entity. Telefónica supports the IFRIC’s efforts to address the issue of 
the existing diversity in practice in accounting for the subsequent measurement of the financial 
liability that is recognised in a parent entity’s consolidated financial statements for an NCI put.  
 
However, we share EFRAG’s concerns regarding the proposals and the use of an Interpretation 
to resolve the issue and encourage the IFRIC to urge the IASB to prioritize their project on 
financial instruments with characteristics of equity.   
 
If you would like to discuss any of the issues described herein, please do not hesitate to contact 
Marta Soto, Head of Accounting Practice, at +34914828534 or by e-mail to 
marta.sotobodi@telefonica.es.  
 
Yours sincerely, 
 
 
Marta Soto 
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Telefónica’s responses to the questions asked in the Draft Comment Letter 
 
Question to EFRAG’s constituents  
 
Do you agree that the Interpretations Committee should develop a broader 
interpretation that is consistent with IFRS 3, IFRS 10/IAS 27, IAS 32 and IFRIC 17 (as 
recommend in paragraph 8 above)? Please explain why.  
 
To what extent do you believe diversity in practice arises on initial recognition of NCI 
puts? If you are not aware of wider practice, please explain how your organisation 
accounts for the debit entry of an NCI put liability.  
 
We agree with the EFRAG that the Draft Interpretation should address all relevant aspects of 
accounting for contracts written over non-controlling interests, including NCI puts and similar 
instruments, in a manner that is consistent with the principles underlying IFRS 3, IFRS 10/IAS 
27, IAS 32 and IFRIC 17 as this would result in a more robust and principles-based solution. We 
therefore agree with EFRAG’s proposed response to Question 1 that the scope is too narrow in 
limiting applicability to NCI puts written by the parent itself. 
 
Upon initial recognition of an NCI put, Telefónica takes the initial debit to NCI, sometimes 
completely derecognising NCI, any excess being debited to goodwill. 
 
 
Question to EFRAG constituents  
 
How do you believe NCI puts should be accounted for? Please explain why.  
Do you believe that whether or not NCI has been derecognised should determine the 
accounting for NCI puts? Please explain why.  
Do you believe that the exercise price of NCI puts (e.g. fixed, fair value or formula-based) 
should determine the accounting for NCI puts? Please explain why.  
 
EFRAG has not reached a consensus on whether it believes remeasurement in profit or loss is 
appropriate. The Draft Comment Letter therefore sets out the views of EFRAG members and 
asks constituents for their comments.  
 
Overall, Telefónica could support that remeasurement in profit or loss is appropriate in some 
cases (View 3), whereas in other cases remeasurement in equity produces relevant information, 
as set out in View 2.  Telefónica agrees that remeasurement in equity, rather than profit or loss, 
is appropriate, since the recognition of changes in profit or loss is not consistent with IAS 1 
Presentation of Financial Statements which specifies that transactions with owners in their 
capacity as owners should not be reflected in the income statement. Moreover, IFRS 10/IAS 27 
regards NCI as equity in the consolidated financial statements, and specifies that (IFRS 10p23) 
“changes in a parent’s ownership interest in a subsidiary that do not result in the parent losing 
control of the subsidiary are equity transactions (i.e. transactions with owners in their capacity 
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as owners)”, prohibiting the recognition of gains or losses arising on such transactions in profit 
or loss. We agree with the view that an NCI put contract involves a change in the ownership of a 
subsidiary that does not result in the parent losing control of the subsidiary, only that the 
“change” occurs at a later stage – if and when the NCI put option is exercised. Thus we support 
that it could be argued that the NCI put is part of the transaction with owners of the entity that 
triggers the anticipated change in a parent’s ownership interest in a subsidiary.  
  
Furthermore, we are not sure whether recognition in profit or loss would produce relevant 
information, reflecting the economic reality underlying NCI puts. Remeasurement changes 
recorded in profit or loss results in counterintuitive accounting for NCI puts exercisable at fair 
value (or an amount determined by a formula, such as a multiple of earnings): an increase in the 
value of the underlying shares, for example because of improved performance by the 
subsidiary, results in recognition of a loss.   
 
We admit, however, that if a parent entity has determined that it has, in substance, acquired an 
ownership interest as a result of a transaction that gives it access to the returns associated with 
an ownership interest then NCI will have been derecognised. Only in these cases, as the NCI has 
been acquired, it is not an owner anymore and therefore paragraph 23 of IFRS 10 does not 
apply, and recognition in profit or loss would be appropriate. 
 
However, we acknowledge that recognition of remeasurement changes in equity for NCI puts is 
inconsistent with the accounting under IAS 32 for all other contracts over own equity, and 
would be different to that of an economically similar puttable share. Therefore, Telefónica 
would like to encourage IFRIC to revisit the alternative approach that requires amending IAS 32 
to change the measurement basis of all puts over own equity instruments (including NCI puts) 
in the parent’s consolidated financial statements, so that all derivatives are measured on a net 
basis at fair value, consistently with derivatives that are within the scope of IAS 39 and IFRS 9 
(as explained in BC11). From a technical and conceptual standpoint we consider that this would 
be the best way to deal with NCI puts, as we find no reason why one type of derivatives should 
be accounted differently from other derivatives under IAS 39 and IFRS 9. In this scenario, we 
agree with the EFRAG that the IFRIC should report back to the IASB who should consider 
prioritising their project on financial instruments with characteristics of equity in order to 
address the complexity and broad range of issues that arise in connection with contracts 
written on an entity’s own equity in a comprehensive manner, including aspects of initial and 
subsequent recognition of NCI puts and similar instruments. 


