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Dear Sir/Madam 
 
 
 
ESMA Consultation Paper: Considerations of materiality in financial reporting 
 
Norsk RegnskapsStiftelse (the Norwegian Accounting Standards Board - NASB) welcomes 
the opportunity to respond to your consultation paper ”Considerations of materiality in 
financial reporting”. 
 
We provide our replies to your specific questions below. However, the major part of our 
discussions in the NASB relate to your question no. 2, which is about the role of ESMA with 
respect to issuing guidance on materiality. The Board members of the NASB are in two 
camps with approximately equal support. One camp holds the view that it is the responsibility 
of the IASB to formulate the principles of materiality and provide guidance and examples to 
make sure that practice becomes sufficiently uniform. Another camp considers that ESMA 
has a legitimate need to make clear what the understanding of materiality is, given the current 
wording of the standards and the Framework. The latter camp emphasizes that the IASB as 
sole standard setter always has the opportunity to change the wording of the standards and the 
Framework if the understanding by constituents is unsatisfactory. 
 
There is consensus in our Board, however, that there should not be a specific European 
understanding of materiality in financial reporting. Whatever role ESMA considers for itself 
in this respect, it should seek to obtain a common understanding with non-European bodies 
with similar responsibilities. Failure to obtain a more global understanding may strengthen an 
unwanted tendency to distinct regional versions of IFRS. 
 
Our replies to your specific questions are as follows: 
  
Q1: Do you think that the concept of materiality is clearly and consistently understood 
and applied in practice by preparers, auditors, users and accounting enforcers or do you 
feel more clarification is required? 
 
We agree that the understanding of the concept is not uniform and that practice is not 
consistent.  
 
Q2: Do you think ESMA should issue guidance in this regard? 
 
See above. 
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Q3: In your opinion, are ‘economic decisions made by users’ the same as users making 
‘decisions about providing resources to the entity’? Please explain your rationale and if 
possible provide examples. 
 
Yes, we read “economic decisions” as a condensed version of “decisions about providing 
resources”. 
 
Q4: Is it your understanding that the primary user constituency of general purpose 
financial reports as defined by the IASB in paragraph 13 includes those users as outlined 
in paragraph 16 above? Please explain your rationale and if possible provide further 
examples. 
 
According to the Framework the “primary users” are “existing and potential investors, lenders 
and other creditors”.  The excerpts from the Framework in paragraph 16 of the consultation 
paper describe some possible decisions of these users. 
 
We note that 16 a) – d) are quoted from the Framework. It is not clear where letter e) comes 
from, and we question its legitimacy. 
 
Q5a: Do you agree that the IASB’s use of the word ‘could’ as opposed to, for example, 
‘would’ implies a lower materiality threshold? Please explain your rationale in this 
regard. 
 
No, we believe that the choice of verb is simply semantic. “Could” signifies a potential, as 
opposed to something deterministic. 
 
Q5b: In your opinion, could the inclusion of the expression ‘reasonably be expected to’ 
as per the Auditing Standards, lead to a different assessment of materiality for auditing 
purposes than that used for financial reporting purposes. Have you seen any instances 
of this in practice? 
 
There is no reason to believe that the different wordings indicate different materiality 
thresholds.  
 
Q6a: Do you agree that the quantitative analysis of the materiality of an item should not 
be determined solely by a simple quantitative comparison to primary statement totals 
such as profit for the period or statement of financial position totals and that the 
individual line item in the primary statement to which the item is included should be 
assessed when determining the materiality of the item in question? Please explain your 
rationale in this regard. 
 
We agree. 
 
Q6b: Do you agree that each of the examples provided in paragraph 21 a – e above 
constitute instances where the materiality threshold may be lower? Are there other 
instances which might be cited as examples? Please explain your rationale. 
 
The question presumably refers to paragraph 22 at page 10. We agree that the materiality 
threshold may be lower in the situations described in paragraph 22 a – e than in other 
situations. There may be other situations as well, e.g. relating to take-over bids and share 
issues, where a particular attention is required from those preparing financial statements. 
Voluminous research indicates that financial statements are more frequently managed or 
manipulated in such circumstances. We also think that existence of large measurement 
uncertainty should be added to the list in paragraph 22.  
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Q7: Do you agree that preparers of financial reports should assess the impact of all 
misstatements and omissions, including those that arose in earlier periods and are of 
continued applicability in the current period, in determining materiality decisions. 
Please explain your views in this regard. 
 
See our reply under Q8. 
 
Q8: Do you agree that preparers of financial reports should assess the impact of all 
misstatements and omissions as referred to in paragraphs 23 to 26 above in 
determining materiality? Please explain your views in this regard and provide practical 
examples, if applicable. 
 
We do not see clearly the nuances between Q 7 and Q8. However, we agree that the list of 
errors, misstatements and omissions given in paragraphs 24 to 27 at page 11 (that Q8 
presumably is meant to refer to) is relevant. 
  
Q9a: Do you believe that an accounting policy disclosing the materiality judgments 
exercised by preparers should be provided in the financial statements? 
Q9b: If so, please provide an outline of the nature of such disclosures. 
Q9c: In either case, please explain your rationale in this regard. 
 
The NASB Board members are divided in the view on mandatory disclosure of materiality 
judgments. Some members argue that such disclosures would be very useful for users. Other 
members argue that it would be difficult to provide a meaningful compact description of such 
judgments, so it could easily become something superficial or very detailed and voluminous. 
 
There is unanimity in the Board, however, that it is not within the authority of ESMA or 
national supervisors to require such disclosures.  
 
Q10: Do you agree that omitting required notes giving additional information about a 
material line item in the financial statements constitutes a misstatement? Please explain 
your rationale in this regard. 
 
No, we believe that the materiality consideration should be based on the importance of the 
omitted notes. There may be situations where omitting additional information about a material 
line item in the financial statements does not constitute a material misstatement. (We assume 
the word misstatement in the question and in paragraph 26 at page 12 refers to material 
misstatement.) 
 
Q11: Do you believe that in determining the materiality applying to notes which do not 
relate directly to financial statement items but are nonetheless of significance for the 
overall assessment of the financial statements of a reporting entity: 
(a) the same considerations apply as in determining the materiality applying to items 
which relate directly to financial statement items; or 
(b) different considerations apply; and 
(c) if different considerations apply, please outline those different considerations. 
 
We believe that materiality thresholds for required disclosures not relating to the primary 
statements are not necessarily equal with those that relate to them. 
   
Q12: In your opinion, how would the materiality assessment as it applies to interim 
financial reports differ from the materiality assessment as it applies to annual financial 
reports? 
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The question of applicability of guidance on materiality to interim reports should be 
considered once the guidance to annual financial reports has been established.   
 
 
 
Yours faithfully,  
Norsk RegnskapsStiftelse 
 
 
Erlend Kvaal 
Chairman of the Technical Committee on IFRS of Norsk RegnskapsStiftelse 
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