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Francgoise Flores

Chair

European Financial Reporting Advisory Group
35 Square de Mee(s

B-1000 Brussels

Belgium

Email: commentletter@efrag.org

Dear Frangoise,

We welcome the opportunity to comment on EFRAG’s comment letter on the
IASB’s Exposure Draft ED/2010/8 Insurance Contracts (the ED).

We support many issues you have dealt with in your draft comment letter.
However, from the perspective of a reinsurance company we do have strong
concerns with two proposals in the ED which are not addressed in this letter.
Therefore we'd like to point out that these issues are of utmost importance for
reinsurers and hence should be addressed by EFRAG as well.

Definition of an insurance contract (Question 11a))

In the draft comment letter EFRAG agrees with the definition of an insurance
contract, the scope and the guidance and comes to the conclusion that the
minor changes in the guidance will not change current practice under IFRS.

This position might be correct for primary insurance treaties. However, for
significant parts of reinsurance business these “minor changes” would have
unforeseen consequences, in particular around the requirement to have a loss
scenario with commercial substance, hence:

We agree with the overall definition and welcome the fact that the IFRS 4 Phase

| definition has been retained but we have concerns around the changes made
to the related guidance, in particular around the requirement to have a loss
scenario with commercial substance.

We do not fully agree with the stipulations in B25 that a contract does not
transfer significant insurance risk if there is no scenario that has commercial

substance in which the present value of the net cash outflows paid by the insurer

can exceed the present value of the premiums.

From our perspective the definition of an insurance contract in IFRS 4 Phase |
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has worked quite well. Therefore, our preferred solution would be not to include
an explicit risk transfer test in IFRS 4 Phase Il and hence B25 should be deleted.
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Alternatively, if such an explicit risk transfer test would be deemed necessary in
the final standard, we consider it indispensable particularly for reinsurance
business that other conceptual guidance currently included in US GAAP will also
be included in the final standard, because those have to be seen as integral
parts of an explicit risk transfer test, such as the substantially-all concept and the
reasonably-self evident argument.

The main reason is that the smallest unit of account for reinsurance business —
in contrast to primary insurance business - is a single reinsurance treaty, i.e. it
is already a portfolio of single policies. Such portfolios in many cases benefit
from diversification effects. Consequently, they often produce relatively stable
expected results (i.e. only a small range of possible outcomes) and the
probability of a loss (i.e. present value of net cash outflows exceeding the
present value of net cash inflows) is relatively low. However, the overarching
principle should be that business that meets the definition of an insurance
contract in the primary insurance sector also should be considered as
(re)insurance if this business (or parts of it) is reinsured and the reinsurer covers
the risks related to the reinsured portion of this portfolio.

Another issue relates to paragraph B28 of the ED, which prescribes the risk
transfer being assessed on a contract by contract basis, rather than by reference
to the materiality to the financial statements. In parentheses, it also advises that
for the purpose of assessing the risk transfer, “contracts entered into
simultaneously with a single counterparty, or contracts that are otherwise
interdependent, form a single contract”.

In our understanding, this could imply that fronting, retrocession and reinsurance
programs might be excluded from the scope of the future standard on insurance
contracts. However, these are typical business activities of reinsurers by which
the reinsurer transfers some of the assumed risks to another reinsurer, the
retrocessionaire. From our communication with the IASB Staff we have
understood that this potential scope exclusion has never been intended by the
IASB.

Therefore, it should be made clear that fronting, retrocession and reinsurance
programs are not “contracts that are otherwise interdependent” in the sense of
paragraph B28 of the ED and consequently, the assumed contracts and the
ceded contracts, respectively, shall be checked independently from each other
for significance of risk transfer.

In addition, it should be clarified that - in the case that changes in the definition
or related guidance are introduced - the assessment of a contract only is carried
out once, i.e. at inception. This also implies that no reassessment of the existing
portfolio will have to be carried out at the date of transition (otherwise, this would
be overly burdensome and expensive as well as almost not practical if a large
number of existing reinsurance treaties would have to be reassessed).
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Reinsurance assets (Question 16b))
In the draft comment letter EFRAG agrees with proposals in the ED on
reinsurance.

We are concerned that the measurement of reinsurance ceded does not fully
reflect the underlying economics of the business particularly in relation to the
measurement of the residual margin of a reinsurance asset.

In our view, the measurement of assets and liabilities needs to be based on
consistent principles. Therefore, it is essential that the measurement of
reinsurance assets needs to reflect an assessment of the risk relief for the
reinsured party by the reinsurance contract. In particular, this implies that in a
net view the obligation on the side of the cedant should just reflect the part of the
obligation which economically stays with the cedant. Therefore, according to our
understanding, the proposal in the ED to calibrate the residual margin of the
ceded business to the reinsurance premium leads to a misleading presentation.
In most cases (i.e. when the reinsurance premium is not exactly the same as the
respective premium of the business assumed by the cedant) the reader will get a
wrong impression about the percentage of the primary insurer’s risks reinsured.

If the reinsurance contract appears to be non-profitable from the primary
insurer’s perspective (if the reinsurer assesses' the risk higher than the primary
insurer and assumes business on conditions worse than the original conditions)
the application of the proposal in the ED will result in a residual margin on the
asset side that we consider as being too high. Due to this calibration of the
residual margin the expected loss will be deferred rather than recognized
immediately. In addition, a balance sheet reader gets the wrong impression that
the reinsurance asset is higher than the share ceded in fact to the reinsurer.

Vice versa, a reinsurance premium that is beneficial for the cedant would result
in a residual margin on the asset side that we consider as being too low.
Preferred conditions the reinsurer can give under a contract should result in a
gain. To the extent this benefit is irrevocable it should be realized at inception of
the contract and not be deferred. Furthermore, a balance sheet reader gets the
wrong impression that the reinsurance asset is less than the share ceded in fact
to the reinsurer.

We believe that the total reinsurance asset should reflect the economics of the
contract and this is the relief generated by the reinsurance cover — independent
of the level of the reinsurance premium. Therefore we propose that the
measurement of the residual margin of the reinsurance asset should be based
on the risk transferred from the cedant to the reinsurer. This could be achieved
if, at the initial measurement, the residual margin of the reinsurance asset is
equal to the proportion of the risk adjustment of the reinsurance asset to the risk
adjustment of the liability applied to the residual margin of the liability.
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Subsequently, the amortization of the residual margin of the reinsurance asset
should be based on the same pattern as the amortization of the residual margin
of the liability.

Furthermore, we are unclear as to how the reinsurance asset should be
measured where the modified approach (“PAA") is used for the liability
measurement and believe that it should be made clear that the simplified model
should be available for reinsurance contracts where it is used for the related
direct insurance contracts. We would also point out that certain contracts that
meet the definition of short duration may be covered by a longer term
reinsurance agreement which is less likely to meet the definition or longer term
insurance contracts may be covered by a short duration (i.e. one-year)
reinsurance contract. Accordingly, the mandation of the PAA could result in
different measurement approaches between the underlying direct insurance
contract and the reinsurance contract.

We would kindly ask you to take these considerations into account when
finishing your comment letter on the ED.

Please do not hesitate to contact us if you have further questions on our position
in context of the issues raised above.

Yours sincerely

Munchener Ruckversicherungs-Gesellschaft
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ppa. Pfaller p;za. Hoérmann
Chief Accounting Officer Chief Accounting Policy



