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Chère Mme Flores 
 
1 The ICAEW is pleased to respond to your request for comments on the Draft IFRSIC 

Interpretation Stripping Costs in the Production Phase of a Surface Mine. 
 
2 The ICAEW operates under a Royal Charter, working in the public interest. Its regulation of its 

members, in particular its responsibilities in respect of auditors, is overseen by the Financial 
Reporting Council. As a world leading professional accountancy body, we provide leadership 
and practical support to over 134,000 members in more than 160 countries, working with 
governments, regulators and industry in order to ensure the highest standards are maintained. 
We are a founding member of the Global Accounting Alliance with over 775,000 members 
worldwide. 

 
3 Attached as an appendix to this letter is a copy of ICAEW’s draft response to the IASB. The 

principal themes and specific detail of our response is set out in that document; in this letter we 
respond specifically to the points raised by EFRAG in their draft comment letter to the IASB. 

 
4 In principle we agree with EFRAG’s responses to each of the four questions. Like EFRAG we 

do not believe that the proposed definition will help in drawing the distinction between 
production stripping and a stripping campaign. However, we do not believe that this deficiency 
can be addressed by merely refining the current wording. We do not believe that specific 
principles should be developed for individual industries; rather it is preferable that the principles 
already contained within IFRS be applied universally. The purpose of additional guidance 
should then be to assist in this by providing clarity on those principles and their application to a 
specific situation. With regards to stripping costs, this is clearly an area where judgment is 
required, and the purpose of the DI should be to facilitate that judgement, not to lay down a 
specific rule. 

 
5 We agree with EFRAG that IAS 16 Property, Plant and Equipment should be followed in 

determining the pattern of depreciation for the stripping cost asset. The DI does not currently 
refer back to that standard, and should do so rather than establishing an independent approach 
to an area that is already addressed by IFRS. 

 



 

 

6 We agree with EFRAG’s response to questions 3 and 4. 
 
Please contact me should you wish to discuss any of the points raised in the attached response. 
 
 
Yours sincerely 

 
John Boulton ACA 
Technical Manager, Financial Reporting Faculty 
 
T +44 (0)20 7920 8642 
E john.boulton@icaew.com 
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30 November 2010 
 
 
Our ref: ICAEW Rep XX/10 
 
 
Your ref: DI/2010/1 
 
 
Sir David Tweedie 
Chairman 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London 
EC4M 6XH 
 
 
Dear Sir David 
 
DI/2010/1 STRIPPING COSTS IN THE PRODUCTION PHASE OF A SURFACE MINE 
 
1. The ICAEW is pleased to respond to your request for comments on the Draft Interpretation 

Stripping Costs in the Production Phase of a Surface Mine. 
 
2. The ICAEW operates under a Royal Charter, working in the public interest. Its regulation of its 

members, in particular its responsibilities in respect of auditors, is overseen by the Financial 
Reporting Council. As a world leading professional accountancy body, we provide leadership 
and practical support to over 134,000 members in more than 160 countries, working with 
governments, regulators and industry in order to ensure the highest standards are maintained. 
We are a founding member of the Global Accounting Alliance with over 775,000 members 
worldwide. 

 
We strongly support the IASB’s efforts to establish a consistent accounting regime for 
the extractive industries 

3. Although the current DI is limited in scope to those entities undertaking surface mining we 
believe it should be viewed in the context of the IASB’s efforts more widely to bring greater 
consistency in accounting treatment to the extractive industries. We support the inclusion of a 
project on the Board’s post 1H 2011 agenda to address this area. We acknowledge that current 
accounting for stripping costs in the production phase of a surface mine is both diverse and not 
the best that could be achieved and therefore we welcome the release of this draft IFRSIC 
Interpretation. 

 
Accounting principles of mainstream IFRS should equally apply to the extractive 
industries 

4. In our response to the Board’s discussion paper Extractive Activities (ICAEW Rep 71/10) we 
set-out our opposition to a separate accounting regime for the extractive industries. We 
suggested that the Board look again at existing accounting standards with a view to facilitating 
their operability for this industry. We further suggested that where additional application 
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guidance was desirable that this be contained within either an IFRSIC Interpretation or as 
‘training material’. The current DI takes as its foundation the definition of an asset in the 
Framework, and sets out how it should be applied in this context. We welcome the reference 
back to Framework principles in making the assessment of whether or not an asset should be 
recognised in this situation. However, we would reiterate that we believe the purpose of 
additional guidance is to clarify the principles already existing in IFRS for a specific situation, 
not to expand those principles or to introduce others. We are concerned that as currently 
presented the draft Interpretation is inadequately linked to the principles of IAS 16 Property, 
Plant & Equipment and IAS 38 Intangible Assets to which it relates. 
 
The interaction of this draft Interpretation with existing IFRS should be clarified 

5. We note that no reference is made in the DI to IAS 16 or to IAS 38, despite paragraph 10 
requiring the stripping campaign asset to be capitalised as an addition to the existing tangible 
or intangible asset to which it relates. IAS 38 sets out a number of criteria that must be met 
before an intangible asset can be recognised and it is anomalous therefore that these are not 
extended to the stripping campaign asset, particularly as it may be significantly more valuable 
than the underlying intangible that was itself judged against the IAS 38 criteria. Any additional 
application guidance for the extractive industries needs to operate firmly within the framework 
of existing IFRS, not independently of it as a series of exceptions. 

 
Concern over the practicality of the proposals 

6. Although we support the publication of the DI on the basis that it will drive improved 
comparability, we are concerned that as currently drafted application may prove problematic in 
practice. Distinguishing ‘routine stripping’ from a ‘stripping campaign’ is likely to be extremely 
difficult and will probably require extensive involvement from suitably qualified professionals. 
The illustrative example provided is a rather simplified overview of what may be a very complex 
situation in practice and therefore we feel that it is unlikely to aid application.  

 
7. However, notwithstanding these concerns with the drafting, we are mindful that the 

quantification and evaluation of stripping activities is an inherently technical area and that a 
degree of expertise will always be required. We believe therefore that the purpose of the DI 
should be to clarify how the principles apply to this particular situation and to encourage 
appropriate judgement based upon those principles. 

 
Question 1 – Definition of a stripping campaign 

The proposed Interpretation defines a stripping campaign as a systematic process 
undertaken to gain access to a specific section of the ore body, which is a more 
aggressive process than routine waste clearing activities. The stripping campaign is 
planned in advance and forms part of the mine plan. It will have a defined start date and 
it will end when the entity has completed the waste removal activity necessary to access 
the ore to which the campaign is associated. 

Do you agree that the proposed definition satisfactorily distinguishes between a 
stripping campaign and routine waste clearing activities? If not, why? 

8. We do not agree. Although conceptually we agree that in identifying an asset, activities that 
give access to future economic benefits should be distinguished from those that do not, we feel 
that the concept articulated by the DI will be problematic to apply in practice. Determining 
‘routine stripping costs’ from ‘costs of stripping activity that are part of a stripping campaign’ is 
likely to prove difficult and will certainly be more complex in reality than as suggested in the 
illustrative example. The accounting guidance in this area should simply set the principles and 
then leave these to be applied in practice, rather than attempting a pinpoint definition of a 
highly subjective and technical area. 
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9. We also question the conclusion in the illustrative example with regards sections A, C and C1. 
In the diagram the removal of these is necessary to access D and F and therefore they 
presumably would meet the definition of a stripping campaign asset in paragraph 7. 

 
10. The lack of definitions for ‘routine stripping’ and ‘stripping campaign’ adds to the ambiguity, 

particularly as BC15 notes that ‘judgement’ will be necessary in distinguishing these two 
undefined concepts. Rather than the interpretation attempting a rather artificial distinction of 
terms that may already be interpreted in widely differing ways in practice, it should instead 
simply lay out the criteria for recognition of any stripping costs to determine whether those 
costs constitute an asset to be capitalised. 

 
Question 2 – Allocation to the specific section of the ore body 

The proposed Interpretation specifies that the accumulated costs recognised as a 
stripping campaign component shall be depreciated or amortised in a rational and 
systematic manner, over the specific section of the ore body that becomes directly 
accessible as a result of the stripping campaign. The units of production method is 
applied unless another method is more appropriate. 

(a) Do you agree with the proposal to require the stripping campaign component to be 
depreciated or amortised over the specific section of the ore body that becomes 
accessible as a result of the stripping campaign? If not, why? 

11. Conceptually we agree that where the economic benefits to be gained from the stripping 
activity are limited to the extraction of a specific body of ore, the resulting asset should be 
amortised on a pattern reflecting the extraction of that body.  

  
(b) Do you agree with the proposal to require the units of production method for 
depreciation or amortisation unless another method is more appropriate? If not, why 
not? 

12. However, we do not believe that the units of production method should be mandated. Although 
this method may be appropriate in some cases, it would be better for the choice of an 
alternative model to be permitted were this to more closely reflect underlying economic 
substance. We note that by mandating one particular method regardless of underlying 
economic substance the DI may be in conflict with paragraph 60 of IAS 16 which requires 
depreciation to ‘reflect the pattern in which the asset’s future economic benefits are expected to 
be consumed’. 

 
13. In our response (ICAEW Rep 72/10) to the Board’s discussion paper Extractive Activities we 

set out our objections to a separate accounting regime for the extractive industries. We felt that 
it would be preferable for the existing requirements of IFRS to be followed, with specific 
application guidance being provided if necessary. The DI does not make reference to the 
existing standards in this area; IAS 16 and IAS 38, and as illustrated above may be at variance 
with them. We do not support this approach, the guidance provided by the DI should be 
couched in the terms of and refer back to these existing standards, rather than risk standing 
alone as an independent facet of IFRS. 

 
Question 3 – Disclosures 

The proposed Interpretation will require the stripping campaign component to be 
accounted for as an addition to, or an enhancement of, an existing asset. The stripping 
campaign component will therefore be required to comply with the disclosure 
requirements of that existing asset. Is the requirement to provide disclosures required 
for the existing asset sufficient? If not, why not, and what additional specific disclosures 
do you propose and why? 

14. The existing disclosure requirements within IAS 16 and IAS 38 may not provide adequate 
information to the user. It should be noted that the stripping campaign asset could be highly 
material both alone and as a proportion of the underlying asset to which it has been added. If 
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the DI is adopted unamended it could also be subject to a different accounting treatment from 
that underlying asset. Therefore separate disclosure of additions, disposals, amortisation and 
impairments for the stripping campaign asset is essential (although of course only where this 
information is material).  

 
Question 4 – Transition 

Entities would be required to apply the proposed Interpretation to production stripping 
costs incurred on or after the beginning of the earliest comparative period. 

(a) Do you agree that this requirement is appropriate? If not, what do you propose and 
why? 

The proposed Interpretation requires any existing stripping campaign component to be 
recognised in profit or loss, unless the component can be directly associated with an 
identifiable section of the ore body. The proposed Interpretation also requires any 
stripping cost liability balances to be recognised in profit or loss on transition. 

(b) Do you agree with the proposed treatment of existing stripping cost balances? If not, 
what do you propose and why? 

15. We agree with prospective application on the basis that transitional costs will be lower under 
this option. We do not believe that the benefits of retrospective application outweigh the 
significant costs involved. It should be noted that this approach will be less beneficial to 
comparability than retrospective application; however, given the increase in comparability going 
forwards that the DI will drive we feel that this is an acceptable compromise. 

 
 
Please contact me should you wish to discuss any of the points raised in this letter. 
 
 
Yours sincerely 

 
 
 
 
John Boulton ACA 
Technical Manager, Financial Reporting Faculty 
 
T +44 (0)20 7920 8642 
E john.boulton@icaew.com 
 


