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28 January 2009 
 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London  
EC4M 6XH 
United Kingdom 
 

Dear Sir / Madam 

Re: Exposure Draft of Proposed Amendments to IFRIC 9 and IAS 39 

On behalf of the European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) I am writing to 
comment on the Exposure Draft of proposed amendments to IFRIC 9 Reassessment of 
Embedded Derivatives and IAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement 
“Embedded Derivatives”. This letter is submitted in EFRAG’s capacity of contributing to 
IASB’s due process and does not necessarily indicate the conclusions that would be 
reached in its capacity of advising the European Commission on endorsement of the 
definitive interpretations/amendments on the issues. 

We agree with the conclusions reached in the ED that:  

• an entity shall assess whether an embedded derivative is required to be separated 
from a host contract when the entity reclassifies a hybrid (combined) financial asset 
out of the fair value through profit or loss category; 

• the assessment shall be made on the basis of the circumstances that existed when 
the entity first became a party to the contract; and 

• if an entity is unable to separate a non-closely related embedded derivative from the 
host contract, the entire hybrid financial instrument must not be reclassified out of the 
fair value though profit and loss category.  

However, in the Appendix to this letter we suggest some changes to the proposed 
amendments. 

We hope that you find our comments helpful. If you wish to discuss them further, please do 
not hesitate to contact Svetlana Boysen or me. 

Yours sincerely 

Stig Enevoldsen 
EFRAG, Chairman 
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Appendix — Responses to the invitation to comment 

Question 1 and Question 2  

The exposure draft clarifies that an entity must assess whether an embedded derivative is 
required to be separated from a host contract when the entity reclassifies a hybrid 
(combined) financial asset out of the fair value through profit or loss category. Do you 
agree with that clarification? If not, why? What would you propose instead, and why?  

The exposure draft requires the assessment to be made on the basis of the circumstances 
that existed when the entity first became a party to the contract. Do you agree with that 
proposal? If not, why? What would you propose instead, and why?  

General comments on what the amendments are seeking to achieve 

1 We respond to question 1 and question 2 together because we consider the issues 
addressed to be linked. 

2 We agree with the conclusion reached in the ED that an entity must assess whether 
an embedded derivative is required to be separated from a host contract when the 
entity reclassifies a hybrid (combined) financial asset out of the fair value through 
profit or loss category.  One of the requirements underlying IAS 39 is that all 
derivatives shall be measured at fair value through profit or loss, and the 
requirements for embedded derivatives are designed to ensure this is the case 
regardless of whether the derivatives are standalone or embedded in a host contract.  
EFRAG does not believe the IASB intended to amend this principle or make an 
exception to it in its October 2008 amendment to IAS 39—that would have required a 
full consideration of the issues and a comprehensive due process and the October 
2008 amendment to IAS 39 involved neither.  

3 We furthermore agree that the assessment of embedded derivatives on 
reclassification should be made on the basis of the circumstances that existed when 
the entity first became a party to the contract. As the ED explains (in paragraph 
BC7), this is being proposed to ensure consistency in accounting for embedded 
derivatives no matter how the host contracts are initially classified.  We agree that 
this is the right objective.  

4 However, although we agree with the IASB’s conclusions reached in the ED, we 
have some comments regarding the actual amendments proposed and they are set 
out in the paragraphs below. 

Scope of IFRIC 9 

5 We understand that many interpret IFRIC 9 as generally prohibiting any assessment 
of embedded derivatives subsequent to initial recognition of the hybrid contract.  

6 However, in our view the focus of IFRIC 9 is on whether entities should reconsider 
whether an embedded derivative is closely related to the host contract.  We think 
paragraph BC5 of IFRIC 9 confirms this in its explanation of the reason for 
developing IFRIC 9: 

“...Assume that when an entity first became a party to a contract, it assessed the contract as 
containing an embedded derivative that was closely related...and hence not accounted for 
separately. Assume that subsequently market conditions changed and that if the entity were 
to reassess the contract under the changes circumstances it would conclude that the 
embedded derivative is not closely related and therefore requires separate accounting. (The 
converse could also arise.) The issue is whether the entity should make such a 
reassessment.”  
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7 Based on this (and other relevant) explanations in the Basis for Conclusion in IFRIC 
9, we believe that the purpose of IFRIC 9 is to prohibit re-assessment of embedded 
derivatives with regard to whether the embedded derivatives are closely related to 
the host contract or not, which is a narrower scope than prohibiting any assessment 
of embedded derivatives subsequent to initial recognition. We think it would be 
helpful if the scope of IFRIC 9 (and of paragraph 7 in particular) was clarified 
accordingly. 

8 That would help to make it clear that IFRIC 9 does not prohibit an assessment of 
embedded derivatives upon reclassification of financial instruments out of the fair 
value through profit or loss category. Such a clarification would eliminate any 
possibility of IFRIC 9 being seen to contradict paragraph 11 of IAS 39, which makes 
it clear that an assessment of embedded derivatives is required when the hybrid 
instrument is not classified as at fair value through profit or loss.  (There is no 
reference to this requirement applying only on initial recognition, so it is in effect an 
ongoing requirement.)  

Detailed comments on proposed amendments to paragraph 7 and new paragraph 7A of 
IFRIC 9 

9 We think the new guidance in paragraph 7A that assessment of embedded 
derivatives upon reclassification of hybrid instruments out of the fair value through 
profit or loss category shall be based on the circumstances that existed at the initial 
recognition of the instrument is consistent with the current requirements in IFRIC 9 
that prohibit re-assessment of embedded derivatives subsequent to initial 
recognition. We therefore support proposed new paragraph 7A (subject to the point 
raised below). 

10 However, the proposed amendment to paragraph 7 of IFRIC 9 seems to imply that 
what has to be done when there has been a reclassification is an exception to 
existing IFRIC 9.  We do not think it is an exception, and therefore find the proposed 
amendment unhelpful.  Indeed, we are not convinced that an amendment to 
paragraph 7 of the kind proposed is needed.   

11 While we agree with the proposed guidance in paragraph 7A, we think its wording 
does not take into account the possibility that at some point in time after initial 
recognition and before reclassification out of fair value through profit or loss there has 
been a change in the terms of the instrument that significantly affected its cash flows.  
Our understanding is that in such circumstances in accordance with paragraph 7 of 
IFRIC 9 on reclassification the embedded derivative would need to be assessed 
based on the conditions at the date of the change in terms. To reflect this, we 
suggest amending the proposed guidance in paragraph 7A as follows: 

“7A. The assessment whether an embedded derivative is required to be separated from the 
host contract and accounted for as a derivative on reclassification of a financial asset out of 
the fair value through profit or loss category in accordance with paragraph 7 shall be made on 
the basis of the circumstances that existed at the later of the date when the entity first 
became a party to the contract and the date a reassessment is required by paragraph 7.” 

12 We note that some commentators argue that, when entities reclassify hybrid financial 
instruments out of the fair value through profit or loss category, derivatives 
embedded in such instruments should be reassessed based on the market 
conditions on the date of reclassification. We understand that these commentators 
reason that it might not be feasible to identify market conditions at initial recognition 
for instruments that were acquired a long time before they were reclassified, even for 
hybrid instruments in the trading category. In addition, some are concerned that the 
approach proposed in the ED means there is a risk that the assessment will be 
influenced by hindsight.  
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13 As stated earlier, we believe that requiring that the assessment of embedded 
derivatives upon reclassification of hybrid instruments should be based on the 
conditions that existed at the initial recognition would ensure consistent treatment of 
embedded derivatives irrespective of the initial classification of the host contract.  We 
recognise that it is possible that in some circumstances this might be difficult to do, 
but IAS 8 already allows for such circumstances.  We therefore support the proposal.   

14 However, if the IASB in the final amendment decides to amend its approach and 
require entities to reassess embedded derivatives upon reclassification out of the fair 
value through profit or loss category based on the conditions at the time of 
reclassification, we agree with IASB staff comment in the observer notes for the 
December 2008 IASB meeting that some of the current criteria and examples in IAS 
39’s Application Guidance would need to be amended.   

Another potential application issue with IFRIC 9 

15 Although we understand that the objective of this ED is to clarify how IFRIC 9 
interacts with the requirements concerning the reclassification of financial 
instruments out of the fair value through profit or loss category, we would 
nevertheless like to draw the IASB’s attention to another potential IFRIC 9 application 
issue that is arising.  The issue is how to apply IFRIC 9’s requirements on 
assessment or reassessment of embedded derivatives if there is a change in IAS 
39’s requirements on what can be considered a closely related or a non-closely 
related embedded derivative. In particular, the question is whether entities will be 
required to reassess whether embedded derivatives in hybrid instruments 
outstanding at the time the change becomes effective have to be accounted for 
separately or must no longer be separated and how recognition and measurement 
should work. 

16 We raise this point because we note that the FASB and the IASB are currently 
deliberating an issue relating to whether derivatives embedded in collateralised debt 
obligations can be considered closely related to the host contract in certain cases.  
We think that, should this result in changes that have an effect on IAS 39’s closely-
related/nonclosely-related embedded derivatives requirements, such issues would 
need to be addressed. 

Question 3  

The exposure draft proposes that if the fair value of an embedded derivative that would 
have to be separated cannot be reliably measured, the entire hybrid (combined) financial 
instrument must remain in the fair value through profit or loss category. Do you agree with 
that proposal? If not, why? What would you propose instead, and why?  

17 We agree that, if an embedded derivative is not closely related to the host contract 
but it cannot be measured separately, the entire hybrid financial instrument must 
remain in the fair value though profit and loss category. This avoids the necessity of 
reclassifying the hybrid (combined) financial asset back into the fair value through 
profit or loss category at the end of the financial reporting period if the entity 
concludes that the embedded derivative is not closely related but is unable to 
measure it separately in accordance with paragraph 12.  

18 We therefore agree with the ED’s proposal to add a sentence to paragraph 12 of IAS 
39 to clarify it.  Indeed, we think that the proposed new sentence directly follows from 
the existing requirements in paragraph 12.  

19 However, we note that paragraph BC8, which explains the IASB’s rationale in 
proposing the amendment, refers to an inability to measure the fair value of the 
embedded derivative reliably.  This is confusing because it seems to us that it is 
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paragraph 13 of IAS 39 that deals with the circumstances when the fair value of 
embedded derivatives cannot be measured reliably. The scope of paragraph 12 
seems to be wider. For example, we understand that paragraph 12 would require the 
hybrid instrument to remain in the fair value through profit or loss category if the 
terms of the embedded derivative are so interlinked with the terms of the host 
instrument that it is impossible to separate the embedded derivatives in any 
meaningful way.  We think it would be helpful if the rationale could be clarified on this 
issue.  

Question 4 and Question 5 

Do you agree with the proposed effective date? If not, why? What would you propose 
instead, and why?  

Are the transition requirements appropriate? If not, why? What would you propose instead, 
and why?  

20 We respond to question 4 and question 5 together because we consider the issues 
addressed to be linked. 

21 The IASB explains in the ED that, in setting the effective date of the proposed 
amendment, the IASB wanted to ensure appropriate separation of embedded 
derivatives on reclassification of hybrid (combined) financial assets out of the fair 
value through profit or loss category. The ED proposes that the proposed 
amendments should be applied to annual periods ending on or after 15 December 
2008; 15 December being the date when the IASB made a decision during its public 
meeting to propose these amendments.  

22 We think that the effective date and transitional requirements should be such that the 
effect will be that the clarifications in the ED will be applicable as of the earliest date 
on which such reclassifications become possible (ie 1 July 2008). Taking into 
account that, in accordance with IAS 8 Accounting Policies, Changes in Accounting 
Estimates and Errors, the amendments need to be applied retrospectively, we 
believe that the effective date and transitional provisions of the amendments achieve 
this effect.  We therefore support the effective date and transitional provisions. 

23 We recognise that this means backdating the effective date. Normally, EFRAG would 
oppose a proposal to backdate an effective date, not least because backdating an 
effective date is problematic for jurisdictions that require legal endorsement of any 
changes to IFRS before they can be applied. However, exceptionally in this case we 
support backdating the effective date. This is because we believe (and we mentioned 
this above) that these amendments clarify something which the IASB clearly intended 
when it allowed reclassifications out of the fair value through profit or loss category in 
the October 2008 amendment to IAS 39 that allowed certain reclassifications out of 
the fair value through profit or loss category.  

 


