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xx January 2009 
 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London  
EC4M 6XH 
United Kingdom 
 

DRAFT COMMENT LETTER 

Comments should be sent to Commentletter@efrag.org by 20 January 2009   

Dear Sir / Madam 

Re: Exposure Draft of Proposed Amendments to IFRIC 9 and IAS 39 

On behalf of the European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) I am writing to 
comment on the Exposure Draft of proposed amendments to IFRIC 9 Reassessment of 
Embedded Derivatives and IAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement 
“Embedded Derivatives”. This letter is submitted in EFRAG’s capacity of contributing to 
IASB’s due process and does not necessarily indicate the conclusions that would be 
reached in its capacity of advising the European Commission on endorsement of the 
definitive interpretations/amendments on the issues. 

We agree with the conclusions reached in the ED that:  

• an entity shall assess whether an embedded derivative is required to be separated 
from a host contract when the entity reclassifies a hybrid (combined) financial asset 
out of the fair value through profit or loss category; 

• the assessment is made on the basis of the circumstances that existed when the 
entity first became a party to the contract; and 

• if an entity is unable to separate a non-closely related embedded derivative from the 
host contract, the entire hybrid financial instrument must not be reclassified out of the 
fair value though profit and loss category.  

However, in the Appendix to this letter we suggest some changes to the proposed 
amendments. 

We hope that you find our comments helpful. If you wish to discuss them further, please do 
not hesitate to contact Svetlana Boysen or me. 

Yours sincerely 

Stig Enevoldsen 
EFRAG, Chairman 
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Appendix — Responses to the invitation to comment 

Question 1 and Question 2  

The exposure draft clarifies that an entity must assess whether an embedded derivative is 
required to be separated from a host contract when the entity reclassifies a hybrid 
(combined) financial asset out of the fair value through profit or loss category. Do you 
agree with that clarification? If not, why? What would you propose instead, and why?  

The exposure draft requires the assessment to be made on the basis of the circumstances 
that existed when the entity first became a party to the contract. Do you agree with that 
proposal? If not, why? What would you propose instead, and why?  

General comments on what the amendments are seeking to achieve 

1 We respond to question 1 and question 2 together because we consider the issues 
addressed to be linked. 

2 We agree with the conclusion reached in the ED that an entity must assess whether 
an embedded derivative is required to be separated from a host contract when the 
entity reclassifies a hybrid (combined) financial asset out of the fair value through 
profit or loss category.  One of the requirements underlying IAS 39 is that all 
derivatives shall be measured at fair value through profit or loss, and that the 
requirements for embedded derivatives are designed to ensure this is the case 
regardless of whether the derivatives are standalone or embedded in a host contract.  
EFRAG would not have expected the IASB to amend this principle or make an 
exception to it without a full consideration of the issues and a comprehensive due 
process.  The October 2008 amendment to IAS 39 involved neither.  

3 We furthermore agree that the assessment of embedded derivatives on 
reclassification should be made on the basis of the circumstances that existed when 
the entity first became a party to the contract. As the ED explains (in paragraph 
BC6), this is being proposed to ensure that it makes no difference to the way in which 
an embedded derivative is accounted for whether the host contract is reclassified out 
of fair value through profit or loss and we agree that this is the right objective.  

4 However, although we agree with the IASB’s conclusions reached in the ED, we 
have some comments regarding the actual proposed amendments and they are set 
out in the paragraphs below. 

Detailed comments on the amendment proposed to paragraph 7 of IFRIC 9 

5 The proposal is that paragraph 7 of IFRIC 9 should be amended as follows: 
“Subsequent reassessment is prohibited unless there is either (a) a change in the 
terms of the contract that significantly modifies the cash flows that otherwise would 
be required under the contract or (b) a reclassification of a financial asset out of the 
fair value through profit or loss category, in which cases an reassessment is 
required”. 

6 Existing paragraph 7 of IFRIC 9 requires an assessment of embedded derivatives on 
initial recognition to determine whether the embedded derivative must be separated. 
If that assessment concludes that the embedded derivative does not need to be 
separated and can be measured together with the host contract at cost, that 
assessment is not re-assessed unless the terms of the contract change.  If that 
assessment concludes that the embedded derivative needs to be measured at fair 
value through profit or loss, that assessment is also not re-assessed unless the terms 
of the contract change. 
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7 We think the new guidance in paragraph 7A that assessment of embedded 
derivatives upon reclassification of hybrid instruments out of the fair value through 
profit or loss category shall be based on the circumstances that existed at the initial 
recognition of the instrument is consistent with the current requirements. For that 
reason: 

(a) we are concerned that the proposed amendment to paragraph 7 of IFRIC 9 
seems to imply that what has to be done when there has been a 
reclassification is an exception to existing IFRIC 9.  We do not think that is 
correct. 

(b) we are not convinced that an amendment to paragraph 7 of the kind proposed 
is needed.  Paragraph 11 of IAS 39 already makes it clear that an assessment 
of embedded derivatives is required when the hybrid instrument is not 
classified as at fair value through profit or loss.  There is no reference to this 
requirement applying only on initial recognition, so it is in effect an ongoing 
requirement.  

8 On the other hand, we think it might be helpful if the scope of IFRIC 9 (and of 
paragraph 7 in particular) was clarified to make it clear that it deals only with 
assessments as to whether embedded derivatives are closely related to the host 
contract. Although IFRIC 9’s Basis for Conclusions explains that the need to address 
such issues was the reason for developing IFRIC 9, the text of the Interpretation 
refers to assessments as to whether embedded derivatives need to be separated.  In 
our view that is a broader scope than that implied by the Basis for Conclusions.  We 
think that, had the scope of IFRIC 9 been more precisely (and therefore narrowly) 
expressed in the first place, the uncertainty that the ED is seeking to address would 
not have arisen because there would be no doubt that a reclassification makes it 
necessary to assess whether a reclassified hybrid contract contains an embedded 
derivative that require separation.  

Detailed comments on proposed new paragraph 7A of IFRIC 9 

9 The proposal is that a new paragraph (paragraph 7A) should be inserted in IFRIC 9.   

10 Although we think the proposed new paragraph is helpful, we think its wording does 
not take into account the possibility that at some point in time after initial recognition 
and before reclassification out of fair value through profit or loss there was a change 
in the terms of the instrument that significantly affected its cash flows.  Our 
understanding is that in such circumstances in accordance with paragraph 7 of IFRIC 
9 on reclassification the embedded derivative would need to be assessed based on 
the conditions at the date of the change in terms. To reflect this, we suggest 
amending the proposed guidance in paragraph 7A as follows: 

“7A. The assessment whether an embedded derivative is required to be separated from the 
host contract and accounted for as a derivative on reclassification of a financial asset out of 
the fair value through profit or loss category in accordance with paragraph 7 shall be made on 
the basis of the circumstances that existed at the later of the date when the entity first 
became a party to the contract and the date a reassessment is required by paragraph 7.” 

11 Question to constituents: We note that the assessment as it is described in 
proposed paragraph 7A could be influenced by hindsight. Usually the concern when 
an accounting decision can be influenced by hindsight is the risk of accounts 
manipulation.  Although we are not in favour of standards that are driven by anti-
abuse thinking, in this case our evaluation is that such a risk is not significant 
anyway.  If you are aware of situations where the use of hindsight in applying the 
requirements of proposed paragraph 7A might be a concern please let us know. 
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Another potential application issue with IFRIC 9 

12 We understand that the objective of this ED is to clarify how IFRIC 9 interacts with 
the requirements concerning the reclassification of financial instruments out of the 
fair value through profit or loss category. We would nevertheless like to draw the 
IASB’s attention to another potential IFRIC 9 application issue, which is how to apply 
its requirements on assessment or reassessment of embedded derivatives if there is 
a change in IAS 39’s requirements on what can be considered a closely related or a 
non-closely related embedded derivative. In particular, the question is whether 
entities will be required to reassess whether embedded derivatives in hybrid 
instruments outstanding at the time when the change becomes effective have to be 
accounted for separately or must no longer be separated and, if that is the case, how 
recognition and measurement should work. 

13 We raise this point because we note that the FASB and the IASB are currently 
deliberating an issue relating to whether derivatives embedded in collateralised debt 
obligations can be considered closely related to the host contract in certain cases.  
We think that, should this result in changes that have an effect on IAS 39’s closely-
non closely related embedded derivatives requirements, such issues as mentioned in 
the above paragraph would need to be addressed. 

Question 3  

The exposure draft proposes that if the fair value of an embedded derivative that would 
have to be separated cannot be reliably measured, the entire hybrid (combined) financial 
instrument must remain in the fair value through profit or loss category. Do you agree with 
that proposal? If not, why? What would you propose instead, and why?  

14 We agree with that, if an embedded derivative is not closely related to the host 
contract but it cannot be measured separately, the entire hybrid financial instrument 
must remain in the fair value though profit and loss category. This avoids the 
necessity of reclassifying the hybrid (combined) financial asset back into the fair 
value through profit or loss category at the end of the financial reporting period if the 
entity concludes that the embedded derivative is not closely related but is unable to 
measure it separately in accordance with paragraph 12.  

15 We therefore agree with the clarification, which is achieved by adding a sentence to 
paragraph 12 of IAS 39.  Indeed, we think that the proposed new sentence directly 
follows from the existing requirements in paragraph 12.  

16 However, we think that the reference in paragraph BC 8’s explanation of the rationale 
for the amendment to an inability to measure the fair value of the embedded 
derivative reliably could be confusing. We understand that under IAS 39 reliability of 
measurement is considered to be a potential issue only in the case of unquoted 
equity instruments or derivatives linked to such unquoted equity instruments. 
Paragraph 13 of IAS 39 addresses hybrid instruments that contain such embedded 
derivatives. Paragraph 12 of IAS 39 emphasises inability to measure embedded 
derivatives separately which could, for example, be the case for some complex 
financial instruments. Thus, paragraph 12 does not deal with reliability, and therefore 
it is not clear why paragraph BC 8 of the Basis for Conclusions is talking about 
reliability.  We suggest changing the wording of paragraph BC8 to be in line with the 
requirements in paragraph 12 as amended as follows: “If the fair value of the 
embedded derivative that would have to be separated cannot be reliably measured 
separately, the Board decided to propose clarifying that the hybrid (combined) 
financial asset in its entirety should remain in the fair value through profit or loss 
category.” 
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Question 4 and Question 5 

Do you agree with the proposed effective date? If not, why? What would you propose 
instead, and why?  

Are the transition requirements appropriate? If not, why? What would you propose instead, 
and why?  

17 We respond to question 4 and question 5 together because we consider the issues 
addressed to be linked. 

18 The IASB explains in the ED that, in setting the effective date of the proposed 
amendment, the IASB wanted to ensure appropriate separation of embedded 
derivatives on reclassification of hybrid (combined) financial assets out of the fair 
value through profit or loss category. The ED proposes that the proposed 
amendments should be applied to annual periods ending on or after 15 December 
2008; 15 December being the date when the IASB made a decision during its public 
meeting to propose these amendments.  

19 We agree with what the IASB wants to achieve: an uncertainty has arisen that could 
have an effect on reclassifications made under the October 2008 amendment to IAS 
39.  However, we are not sure that the proposed effective date and transition 
requirements do that because, under the October 2008 amendment, entities could 
reclassify financial instruments out of the fair value through profit or loss category as 
early as of 1 July 2008 and, if such an entity has an annual period ended any time 
after 1 July 2008 but before 15 December 2009, it seems that it would not need to 
apply the conclusions in the ED to such reclassifications. 

20 We think that the effective date and transitional requirements should be drafted so as 
to have the effect that the clarifications in the ED will be applicable as of the earliest 
date on which such reclassifications become possible (ie 1 July 2008). 

21 We recognise that this means backdating the effective date. Normally, EFRAG would 
oppose a proposal to backdate an effective date. Although EFRAG has a strong 
preference for new, clarified or amended requirements in IFRS to be applied 
retrospectively (to ensure comparability of reported information through time), it also 
recognises that to apply new, clarified or amended requirements retrospectively it is 
necessary for sufficient lead time to be given to entities to enable them to prepare for 
a change. Moreover, backdating an effective date is problematic for jurisdictions that 
require legal endorsement of any changes to IFRS before they can be applied.  

22 However, exceptionally in this case we support backdating the effective date. This is 
because we believe (and we mentioned this above) that these amendments clarify 
something which the IASB clearly intended when it allowed reclassifications out of 
the fair value through profit or loss category in the October 2008 amendment to IAS 
39 that allowed certain reclassifications out of the fair value through profit or loss 
category. In fact, this clarification should have been part of the October 2008 
amendment. However, because of the urgency with which the IASB was requested to 
proceed with the October 2008 amendment without following a normal due process it 
is understandable that an omission of this kind can happen.  

23 Question to constituents: Exceptionally in this case EFRAG supports backdating 
the amendments proposed in this ED for reasons explained in the preceding 
paragraphs. However, if you are aware of situations where these amendments may 
cause significant implementation problems due to the backdating of the effective 
date, please let us know. 


