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28 November 2008 
 
Dear Stig 
 
EFRAG’s Draft Comment Letter on the IASB’s ED ‘Improving Disclosures about 
Financial Instruments’ 
 
Thank you for providing the Board with the opportunity to comment on your draft response 
to the International Accounting Standards Board’s (IASB) exposure draft (ED) ‘Improving 
Disclosures about Financial Instruments – Proposed Amendments to IFRS 7’.   
 
The Board has responded directly to the IASB and a copy of our letter is attached. 
 
The Board broadly agrees with the comments EFRAG has made and a number of them 
underscore the points we have raised in our comment letter to the IASB.  In response to the 
questions you have asked of constituents, we have set out our comments in an attachment to 
this letter. 
 
However, we do not agree with EFRAG’s proposal to extend the disclosure of sensitivity 
analysis to financial instruments not recognised at fair value.  In our view, this imposes an 
unreasonable burden on preparers and it is not clear the costs involved would outweigh the 
benefits to users of the financial statements.  Accordingly, in the absence of any evidence of 
either costs or benefits, it is not reasonable to propose a new reporting requirement.  We are 
satisfied that the extensive disclosures already required in IFRS 7 are sufficient in providing 
users with an understanding of the risks associated with an entity holding financial 
instruments.  For those reasons, we would strongly urge EFRAG not to put forward this 
proposal in its submission to the IASB. 
 
Should you have any queries regarding our response please contact me, or Mario Abela, 
Project Director, on +44 207 492 2442 or by email m.abela@frc-asb.org.uk.  
 
Yours sincerely 
 

 
 
Ian Mackintosh 
Chairman 
DDI: 020 7492 2434 
Email: i.mackintosh @frc-asb.org.uk 
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Detailed Responses to Questions 
 

Question for EFRAG’s constituents 
 
Some members of EFRAG’s User Panel suggested that the proposed 
additional sensitivity disclosures, which the ED proposes should apply 
only to those instruments measured at fair value, should also apply to 
instruments that are not recognised in the statement of financial position 
and to instruments that are recognised in the statement of financial 
position but not measured at fair value. In their view, the proposed 
disclosures make fair value information more useful, regardless of whether 
the fair value appears in the statement of financial position or in the notes 
(as would be the case for instruments not recognised in that statement and 
instruments measured at amortised cost).  However, some EFRAG 
members believe that the benefit of such additional disclosure would not 
justify its cost. 
 
EFRAG would particularly welcome constituents’ views on this issue. 
ASB Comment 
 
We accept that some users may find useful additional information 
conveyed in a sensitivity analysis for financial instruments that are not 
recognised at fair value and have effectively been marked-to-model (ie 
where significant inputs to the fair value measurement for disclosure 
purposes have relied on data that is not drawn from observable market 
data).   However, there are several reasons why we do not support this 
proposal: 
 

• If a financial asset or liability is not recognised at fair value the 
rationale in IAS 39 ‘Financial Instruments: Recognition and 
Measurement’ is that there is a reasonable basis for carrying that 
item (eg loans and receivables) at some other amount.  Some may 
not agree with that but it is the basis on which the IFRS reporting 
framework currently recognises and measures financial 
instruments.  The objective of IFRS 7 is not to impose a fair value 
measurement on those financial assets and liabilities but through 
disclosure to assist users to understand the “significance of financial 
instruments for an entity’s financial position and performance” and 
the attendant risks associated with holding those instruments.  
IFRS 7, paragraph 31, already requires an entity to disclose 
information that enables users of its financial statements to evaluate 
the nature and extent of risks arising from financial instruments.  
Those requirements include both quantitative and qualitative 
disclosures.  In our view, sensitivity analysis is aimed at addressing 
questions about various types of risks.  Accordingly, it is not clear to 
us that disclosure of sensitivity analysis for financial instruments 
not recognised at fair value is necessarily the most effective manner 
in which to communicate the nature and extent of risks to users of 
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the financial statements. 
 

• We have serious concerns, consistent with some of EFRAG’s 
members, that there is no demonstrable evidence that the benefits of 
such a disclosure requirement outweigh the costs of producing it.  
In the absence of understanding the nature of the costs and benefits 
associated with providing sensitivity analysis for financial 
instruments that are not recognised at fair value and employ mark-
to-model valuation, we are not convinced this should be put 
forward as a proposal.  If, on balance, EFRAG decides to put this 
proposal forward to the IASB we would strongly suggest some 
preliminary field testing is carried out.  This field testing should be 
undertaken with some financial institutions in Europe to test the 
practicality and usefulness of requiring such information to be 
disclosed as they are likely to be the types of entities that are most 
affected by such a requirement.  It will also be useful to demonstrate 
how the information that results from such disclosure contributes to 
satisfying the overall objective of IFRS 7. 

 
 
 

Question for EFRAG’s constituents 
As the table above shows, the proposal is that a contractual maturity 
analysis should still be provided for non-derivative financial liabilities, but 
not for derivatives. EFRAG has discussed this issue at length, and 
members have differing views: 
• Some EFRAG members believe that contractual maturity analyses 

provide useful information that helps users to understand what the 
worst-case scenario could be should expectations about maturity 
change. In their view, this is the case regardless of whether the liability 
is a derivative or a non-derivative. 

• Some EFRAG members believe that a contractual maturity analysis for 
derivative instruments usually has too little information value to be a 
required disclosure. In their view, the ED was right in proposing to still 
require a contractual maturity analysis for non-derivative financial 
liabilities but not for derivatives. 

• Some EFRAG members do not believe that the case for treating 
derivatives and non-derivatives differently has been made; either a 
contractual maturity analysis is useful and should be required in both 
cases, or it is not sufficiently useful and should be required in neither 
case. 

 
EFRAG would particularly welcome constituents’ views on this issue. 
ASB Comment 
 
The ASB preliminary view on this issue is that the disclosure of 
information about contractual maturities for derivative financial liabilities 
is likely to be useful to users of the financial statements even where an 
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entity does not manage liquidity risk on that basis.  We note that there may 
be instances where the amount at which management expects to settle a 
financial liability may not be realistic and it is therefore useful to disclose 
the amount at which the entity is contractually obliged to settle the 
liability.  We believe that both amounts are particularly relevant to users 
and the qualitative description required by paragraph 39(c) provides the 
basis for management to explain any difference between those two 
amounts and how the entity is managing that exposure. 
 
However, we note that in the IASB’s review of the implementation of 
IFRS 7, preparers raised concerns about the practicality and relevance of 
contractual maturities where an entity does not manage liquidity risk on 
that basis – and many commented that they did not manage on that basis.  
Similarly, we think it is important to test our working assumption that 
users will find both sets of information relevant.  For those reasons, in our 
Financial Reporting Exposure Draft we have asked UK constituents 
whether they are satisfied that these additional disclosure requirements are 
justified. 
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International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London      EC4M 6XH 
 

28 November 2008  
 
Dear Sirs 
 
Exposure Draft of proposed amendments to IFRS 7 ‘Financial Instruments: Disclosures’ 
 
The ASB is responding to the Exposure Draft (ED) ‘Improving Disclosures about Financial 
Instruments: Proposed Amendments to IFRS 7’.  The ASB’s responses to the questions asked 
in the ED are set in an Appendix to this letter.   
 
The ASB fully supports the IASB’s objective to improve the information provided about 
financial instruments to enable users to form judgements about their potential implications 
on an entity’s financial position and performance.  The proposed amendments will also 
serve to address some of the issues preparers have raised about the practicalities of applying 
IFRS 7.   Present market conditions have highlighted the importance of relevant and reliable 
information about financial instruments. 
 
The ASB is concerned that not requiring disclosure of contractual maturities may lead to a 
loss of information which is useful to users of the financial statements.  Our working 
assumption is that users are keen to understand an entity’s maximum exposure arising from 
a derivative financial liability, in addition to management’s expectations about its settlement 
value.  For that reason, in our Financial Reporting Exposure Draft, we have invited UK 
constituents to comment on whether additional disclosure of contractual maturities is 
warranted where an entity does not manage liquidity risk on that basis.   
 
Should you have any queries regarding our response please contact me or Mario Abela, 
Project Director, on 020 7492 2442 or by email m.abela@frc-asb.org.uk.  
 
Yours sincerely 
 

 
 
Ian Mackintosh 
Chairman 
Tel: 020 7492 2434 
Email: i.mackintosh@frc-asb.org.uk 

A part of 
the Financial Reporting Council 

The Financial Reporting Council Limited is a company limited by guarantee   
Registered in England number 2486368.  Registered Office:  As above 
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Appendix – Response to Invitation to Comment 
 
Fair Value Disclosures 
 
Question 1 
 
Do you agree with the proposal in paragraph 27A to require entities to disclose the fair value of 
financial instruments using a fair value hierarchy? If not, why? 
 
ASB response: 
 
We support the proposal to introduce a fair value hierarchy as it should improve the 
ability of users to assess the decision-usefulness of information disclosed about the fair 
value of financial instruments.   
 
Question 2 
 
Do you agree with the three-level fair value hierarchy as set out in paragraph 27A?  If not, why?  
What would you propose instead, and why? 
 
ASB response: 
 
We support the introduction of a three-level hierarchy.   
 
However, it is not clear to us what is required in terms of assessing a “significant input” 
for the purposes of fair value hierarchy (last two sentences in paragraph 27A).  The issue 
is about what reference point to use to make assessments of “significance”.  We think that 
“significant to the fair value measurement in its entirety” can be interpreted in a number 
of ways, given the absence of guidance which accompanies that phrase in SFAS 157.   
 
For that reason, we believe that paragraph 27A needs to be expanded to explain that 
“significance” relates to the importance of the input to the pricing of a financial 
instrument rather than the materiality of its effect on the value of a class of instruments as 
a whole.  In the case of equity instruments where there is an observable market price, the 
fair value measurement clearly falls within Level l of the hierarchy.  For pricing a share 
option, a valuation technique may need to be employed where: 
 
(a) all significant inputs are based on observable market data (Level 2); or  
(b) one or more significant inputs are not based on observable market data (Level 3). 
 
This distinction is made in the table at paragraph IG13A but as it is so fundamental to 
applying the hierarchy, it should be explained within the Application Guidance. 
 
It would also be useful to remove the circular reference: “…a significant input is an input 
that is significant”.  We would suggest the following wording “…a significant input is 
determined by reference to its importance and impact in the determining the fair value of 
a financial instrument”. 
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Question 3 
 
Do you agree with the proposals in: 
 
(a) paragraph 27B to require expanded disclosures about the fair value measurements 

recognised  in the statement of financial position?  If not, why?  What would you propose 
instead and why? 

 
(b) paragraph 27C to require entities to classify, by level of the fair value hierarchy, the 

disclosures about the fair value of the financial instruments that are not measured at fair 
value?  If not, why?  What would you propose instead, and why? 

 
ASB response: 
 
We broadly support the expanded disclosures. 
 
However, as part of the FRC’s research and consultation with UK constituents for its 
Complexity of Corporate Reporting Project, some have raised concerns about the 
disclosure requirements in IFRS 7.  In particular, we are not convinced that materiality is 
applied consistently to these disclosures.  As a result, we have observed extensive 
disclosures in financial reports for non-material financial instrument exposure.   
 
We note that the Implementation Guidance to IFRS 7 at paragraphs IG3-4 restates the 
definition of materiality from IAS 1 but it does not offer guidance on applying that 
overall principle to IFRS 7.  We accept that the application of materiality is a matter of 
judgement, based on facts and circumstances, but it would be useful for the IASB to 
provide some guidance on how to relate that principle to the objective of IFRS 7.  In our 
view, such clarification could be achieved by inserting a paragraph after IG2 that relates 
the point about coherence between disclosures to the role of qualitative characteristics 
(including materiality) in guiding that judgement. 
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Liquidity risk disclosures 
 
Question 4 
 
Do you agree with the proposal in paragraph 39(a) to require entities to disclose a maturity 
analysis for derivative financial liabilities based on how the entity manages liquidity risk 
associated with such instruments?  If not, why?  What  would you propose instead, and why? 
 
ASB response: 
 
We support the proposal to disclose expected maturities of derivative financial liabilities 
on the basis that it will provide insights to users about how management manages 
liquidity risk.  However, we also consider contractual maturities to be relevant to users in 
providing a ‘worst case’ position of what an entity is contractually bound to settle at.  The 
absence of information about remaining contractual maturities may impair users’ 
understanding of liquidity risk.  Where markets are fluctuating and unstable, 
management’s expected values may be unrealistic and, therefore, in the interests of 
transparency, information about maximum exposure may be of particular relevance.  We 
note that in the IASB’s discussions with constituents on the implementation of IFRS 7, this 
was raised as one of the problem areas.  For that reason, we have asked, in our Invitation 
to Comment, whether UK constituents believe it is warranted to require both expected 
and contractual maturities to be disclosed for derivative financial liabilities.   
 
Although our comment period does not close until 30 January 2009, we would be willing 
to share the feedback we receive from constituents on this issue if you consider that 
helpful. 
 
Question 5 
 
Do you agree with the proposal in paragraph 39(b) to require entities to disclose a maturity 
analysis for non-derivative financial liabilities based on remaining expected maturities if the entity 
manages the liquidity risk associated with such instruments on the basis of expected maturities?  If 
not, why?  What would you proposed instead, any why? 
 
ASB response: 
 
We support the proposed disclosure of maturities for non-derivative financial liabilities. 
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Question 6 
 
Do you agree with the amended definition of liquidity risk in Appendix A?  If not, how would you 
define liquidity risk, and why? 
 
ASB response: 
 
We support the amended definition of liquidity risk.   
 
We note that paragraph B11E (Application Guidance) states that “if appropriate, the 
entity shall disclose a maturity analysis of financial assets it holds for managing liquidity 
risk”.  In our view, the IASB should make clear that in satisfying the requirements of 
paragraph 39(c) the overriding principle is to provide users with an understanding of how 
the entity manages liquidity risk – that is likely to involve both quantitative and 
qualitative information.  If an entity manages it on the basis of expected maturities then 
presentation of financial liability and financial asset maturities is relevant and should be 
disclosed.  However, where an entity manages liquidity risk on a net basis, information 
on that net position may also be useful for users in understanding and forming 
judgements about the strength of those management approaches.  There is a danger that 
the requirements of paragraph 39(c) can be interpreted too narrowly and fail to provide 
users with sufficient information to enable them to understand how the entity manages 
liquidity risk.  
 
Accordingly, we would suggest that the IASB makes two changes: 
 
(i) Paragraph 39(c) needs to be expanded to reflect not just a “description” but other 

relevant information to assist users to understand how liquidity risk arising from 
financial instruments is managed (which is consistent with the overall objective of 
this section of the Standard as set out in paragraph 31); and 

 
(ii) the emphasis of B11E should be to expanded to explain the types of both 

quantitative and qualitative information that may be relevant to enhancing users’ 
understanding of an entity’s liquidity risks.   

 
 
Effective date and transition 
 
Question 7 
 
Do you agree with the proposed effective date?  If not, why?  What would you propose instead and 
why? 
 
ASB response: 
 
We support the proposed effective date. 
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Question 8 
 
Are the transition requirements appropriate?  If not, why?  What would you propose instead and 
why? 
 
ASB response: 
 
We support the proposed transition requirements. 
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