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Dear Stig 
 
EFRAG’s Draft Comment Letter on the IASB’s ED ‘Improvements to IFRSs’ 
 
Thank you for providing the Board with the opportunity to comment on your draft 
response to the International Accounting Standards Board’s (IASB) exposure draft 
(ED) ‘Improvements to IFRSs’.   
 
The Board has responded directly to the IASB and a copy of our letter is attached. 
 
The Board broadly agrees with the comments EFRAG has made and a number of 
them underscore the points we have raised in our comment letter to the IASB.  In 
response to the questions you have asked of constituents, we have set out our 
comments in an attachment to this letter. 
 
There are a number of points raised in the draft EFRAG response which are likely to 
be considered by the IASB as beyond the scope of the improvements programme 
and, therefore, may not be addressed on the grounds of due process requirements 
not being met.  We think it would be helpful for EFRAG to specifically note this and 
call for the IASB to deal with those issues in other parts of its technical work 
programme.  Otherwise there is a danger that those issues will not be addressed 
comprehensively.   
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Should you have any queries regarding our response please contact me, or Mario 
Abela, Project Director, on +44 20 7492 2442 or by email m.abela@frc-asb.org.uk.  
 
Yours sincerely 
 

 
 
Ian Mackintosh 
Chairman 
DDI: 020 7492 2434 
Email: i.mackintosh@frc-asb.org.uk 
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Detailed Responses to Questions 
 
 

Question 1 (Segment Assets) 
EFRAG would particularly welcome comments from respondents as to whether 
or not disclosures about segment assets should only be provided if presented to 
the Chief Operating Decision Maker? Are there circumstances in which, although 
segment assets are both immaterial and perceived by the CODM to be 
unimportant for the management of the business, their disclosure would still 
provide useful information? What are those circumstances?  
ASB Comment 
 
In our view, the requirement to provide segment asset information should be 
consistent with the basis of reporting to the CODM.  We note that this is 
consistent with the requirements of US GAAP and the intention of the IASB.  
Whilst there may be circumstances where information about segment assets 
would be useful to users of the financial statements, we agree with the IASB that 
where an entity does not report on that basis internally it would potentially 
impose unreasonable costs on preparers.  Accordingly, based on weighing up the 
costs and benefits, we support the proposed amendment to IFRS 8.  We think 
clear and compelling evidence needs to be provided to demonstrate the decision-
usefulness of such information, for users of the financial statements, to justify any 
requirement for entities to report segment assets where they are not reported to 
their CODM. 
 
We do not necessarily agree with EFRAG’s comment that there is an 
inconsistency between the requirements as set out in paragraph 25 of IFRS 8 and 
the Basis for Conclusions, as proposed.  Any misinterpretation arises from the 
inconsistency between the current wording of the Basis for Conclusions and 
paragraph 25.  However, we do agree that it is difficult for preparers make sense 
of this requirement in the standard and it is perhaps unreasonable to expect them 
to  arrive at the same conclusion set out in the Basis of Conclusions that if 
segment assets are not reported to the CODM they effectively assigned a zero 
value.  For those reasons, we agree that the standard itself needs to be clarified 
and not just the Basis for Conclusions. 
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Question 2 (Cash flows for Unrecognised Assets) 
 
This is an issue that EFRAG has debated at some length, with some members 
believing it is important that the cash flow classification follows the accounting 
treatment (so investment in unrecognised assets would be recognised as 
operating) so not to confuse users and others thinking it should reflect the 
economics (so investment in unrecognised assets would be recognised as 
investing) because users need to understand it is an investment in the future and 
not a normal operating cost. EFRAG‘s understanding is that the proposed 
amendment is consistent with what the IASB is proposing in its discussion paper 
on Financial Statement Presentation. EFRAG would be very interested in hearing 
constituents‘ views on which is the most useful way of presenting such 
information in the cash flow statement.  
 
The IASB explains in the basis for conclusions that it believes that ―only an 
expenditure that results in a recognised assets can be classified as a cash flow 
from investing activity. However, when dealing (in its 2007 Improvements to 
IFRSs project) with another issue involving the classification of cash flows relating 
to the purchase of EFRAG’s draft comment letter on the IASB ED of proposed 
Improvements to IFRS 6 assets (the amendment to IAS 7 – Assets held for rental to 
others), the IASB used a rather different rationale: ―users of financial statements 
would consider these gains and the proceeds from an entity‘s sale of goods in the 
course of its ordinary activities differently in their evaluation of an entity‘s past 
results and their projections of future cash flows.  EFRAG believes these 
arguments could be contradictory. It would particularly welcome constituents‘ 
views on this issue.  
 
ASB Comment 
 
As a general principle we would argue that the accounting treatment should 
reflect the economic substance of the transaction or other event.  However, there 
will be occasions where accounting treatment because of its imprecision will not 
adequately reflect the underlying economic substance.  When this is the case it is 
important that there is consistency in treatment to ensure the needs of users of the 
financial statements are well served.  We believe that expenditure on 
unrecognised assets falls into this category.  That is, it may well be the case that 
the expenditure is “investing” in nature and will give rise to “future economic 
benefits” but our recognition and measurement may not be precise enough to 
distinguish those expenditures for the purposes of capitalisation.  Accordingly, 
our position on this amendment is that the IASB needs to be consistent in its 
approach and we refer to the comments we have made in our response to the 
IASB (see page 5) 
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Question 3 (Unit of Accounting for Impairment Testing of Goodwill) 
 
EFRAG would particularly welcome constituent‘s views on whether the 
implementation of the proposed amendment would be difficult in respect of 
existing goodwill allocation.  
 
ASB Comment 
 
We support the proposed amendment in the ED and we do not believe additional 
disclosures are necessary.  Any impairment that results from a change in the unit 
of accounting for goodwill impairment will trigger disclosures under the 
standard that should be sufficient in explaining to users of the financial 
statements the nature of the impairment and the basis on which it was 
determined. 
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Question 4 (Scope Exemption to IAS 39) 
 
EFRAG has not reached a conclusion on this second issue; ie on whether the 
scope exemption should be extended to a contract to purchase an associate. 
EFRAG would welcome views from constituents as to whether they believe the 
scope exemption in paragraph 2(g) should be extended to contracts to acquire an 
associate. An explanation of the reasoning behind the view stated would also be 
useful. 
ASB Comment 
 
We acknowledge that there may well be an issue regarding contracts for the 
acquisition of an associate and agree that the matter should be raised with the 
IASB.  However, in our view, changing the scope of IAS 39 to exclude such 
transactions goes beyond the issue the IASB is seeking to address through its 
proposed amendment.  For that reason, it is likely that in order to satisfy due 
process requirements the IASB would have to re-expose this amendment.  As 
noted in your response, acquiring an associate does not constitute a business 
combination as defined in IFRS 3 so it would therefore be difficult to sustain an 
argument that the EFRAG amendment arises as a consequence of IFRS 3R. 
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Question 5 (Cash Flow Hedge Accounting) 
 
One possibility might be to amend the wording in paragraph 97 to state that the 
gains and losses on the hedging instrument should be reclassified from equity to 
profit or loss in the period that the hedged item affects profit or loss. Such 
wording seems to reflect the intention of the requirement on when to reclassify 
gains and losses on hedging instruments deferred in equity to profit or loss more 
generally. Do constituents think this amendment would work? Or do they think 
there could be difficulties with interpreting paragraph 97 if it was amended this 
way? 
ASB Comment 
 
We are satisfied with the amendment to paragraph 97 of IAS 39 proposed by the 
IASB.  It is not clear to us that the proposed wording is confusing or is likely to 
lead to a diversity of practice.  We do not support the change proposed by 
EFRAG because it effectively restates the existing wording by substituting “asset 
acquired or liability assumed” with more ambiguous wording of “hedged item”.  
In our view, the key is point is about the economic effects that occur over the life 
of the hedging transaction.  For that reason “hedged forecast cash flows” is a 
reasonable basis for achieving alignment between the hedging transaction and 
when any impact should be recognised in comprehensive income. 
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Other Comments 
There are a couple of points we would like to make on the draft comment letter 
that are not addressed in the questions asked of constituents.  These are outlined 
below. 
 

• Principal/Agent: paragraph 24 states that “we do not believe the matter 
should be dealt with only by including material in an appendix…”  We do 
not believe that statement is correct.  Paragraphs 7 and 8 make it clear that 
to qualify as revenue “only the gross inflows of economic benefits 
received and receivable by the entity on its own account”, if the entity does 
not control those economic benefits then it is acting as an agent (as there is 
no increase in equity).   The appendix to IAS 18 merely serves to reinforce 
that overall principle and provide guidance in its application.   

 
• Intangible Assets acquired in a business combination: we have a specific 

concern about the application of the guidance set out in paragraph 36 of 
IAS 38 (please refer to page 8 of our comments to the IASB).  It would be 
helpful for EFRAG to consider this issue when it finalises its response. 
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