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12 March 2008 
 
Dear Stig  
 
Exposure Draft of proposed amendment to IFRS 2 Share-based Payment – Group 
cash-settled share-based payment transactions 
 
Thank you for allowing us the opportunity to comment in the draft comment letter 
to the IASB regarding the above exposure draft.   I attach to this letter a copy of the 
response that the ASB has sent to the IASB. 
 
The ASB supports the proposed amendment and considers that it should be 
confirmed as soon as possible to clarify the application of the standard. It does not 
agree with the comments made by EFRAG in the draft comment letter, as set out in 
appendix to this letter.   
 
Should you have any questions regarding the proposals please do not hesitate to 
contact Simon Peerless or myself.  
 
Yours sincerely 
 

 
 
Ian Mackintosh  
Chairman – Accounting Standards Board 
DDI: 020 7492 2440 
Email: I.Mackintosh@frc-asb.org.uk 

A part of 
the Financial Reporting Council 
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Appendix 
 
Question 1 – Specifying how a subsidiary that receives goods or services from its 
suppliers (including employees) should account for cash-settled share-based 
payment arrangements described in new paragraph 3A of IFRIC 11 
 
The proposed amendments specify that:  
(a) in the financial statements of a subsidiary that receives goods or services from its 
suppliers under the arrangements described in new paragraph 3A of IFRIC 11, the subsidiary 
should apply IFRS 2 to account for the transactions with its suppliers. In other words, in the 
financial statements of the subsidiary, such cash-settled share-based payments are within the 
scope of IFRS 2 (see new paragraph 3A of IFRS 2 and new paragraph 11A of IFRIC 11); and  
(b) the subsidiary should measure the goods or services received from its suppliers in 
accordance with the requirements applicable to cash-settled share-based payment 
transactions, as set out in IFRS 2 (see new paragraph 11B of IFRIC 11).   
 
Do you agree with the proposals?  If not, why?  
 
Scope 
 
We consider that the amendment should be confirmed as soon as possible, to clarify 
the application of IFRS 2. Although we agree with EFRAG that a more principled 
approach might have been preferable, we think that given the need to address this 
issue (arising out of requests sent to IFRIC) quickly the proposed amendment should 
be supported. 
 
We do not agree with concern in the draft EFRAG response that group arrangements 
with a choice of settlement do not appear to be covered by the amendment and 
should be addressed; in our view, the general intention is now clear and that adding 
further rules is likely merely to overcomplicate the standard. 
 
We also disagree with EFRAG’s suggestion that the IASB should clarify the 
accounting treatment in the financial statements of the parent company. Although 
we agree that the credit will not be a capital contribution in all cases, we consider 
that preparers and auditors will have no real difficulty in deciding on the accounting 
treatment appropriate to their particular circumstances, and the addition of further 
rules trying to anticipate all potential arrangements is more likely to cause new 
contradictions and uncertainties than be helpful.  
 
Accounting for the arrangements – measuring the goods or services received 
 
We do not agree with the point set out in the EFRAG draft response in paragraphs 
13 to 15. Although the principle underlying IFRS 2 (as set out in BC66 of the original 
standard) is to measure the fair value of the goods or services received, the 
practicalities resulted in a requirement to use measurement of the liability incurred 
as a proxy for this. The proposed amendment extends this to using the measurement 
of the liability incurred by the parent as a proxy for the value of the goods or services 
received by the subsidiary; since the two group companies enter into the agreement 
with the supplier on an arm’s length basis, we see no reason why this is not an 
appropriate approach. 



 
Are the arrangements always a capital contribution? 
 
As noted above, we agree that the arrangements may not always be a capital 
contribution, but believe that additional rules and guidance are more likely to add 
further uncertainties and contradictions than to prove helpful. 
 
 
Question 2 – Transition  
 
The proposed amendments to IFRS 2 and IFRIC 11 would be required to be applied 
retrospectively, subject to the transitional provisions of IFRS 2.  
 
Do you agree with the proposal? If not, what do you propose and why?  
 
We agree with the concern in the draft EFRAG letter that it needs to be clarified that 
the transitional requirements of IFRS 2 apply to these arrangements, by changing 
paragraph 25C of IFRS 1 to read ‘liabilities arising from transactions within the scope 
of IFRS 2’ 
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