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Dear Sir/Madam, 
 
 In the present letter ICAC has the pleasure to give its view on the IFRIC draft 
interpretation D24 “Customer Contributions”. 
 
After reading the interpretation, we would like to point out some observations: 
 
The Scope:  
 
Firstly we think it is not clear enough what is understood when talking about “access” 
and the obligations it could or could not involve; it would ease the application of the 
interpretation to know what the so called “access” in the interpretation is believed to be. 
In BC 17 and BC19 it seems that the ability to access a supply of goods or services 
gives rise to an ongoing obligation of the access provider (ongoing access to a supply of 
goods or services), if such is the case it should be clearly stated in the text of the 
Interpretation (not only in the BC) as revenue will be recognised as the obligation is 
settled. 
 
It is not enoughly marked out the type of transactions covered by the interpretation, in 
the means that when it talks about the asset contributed it doesn’t clarify if the 
contributor (customer or not) will have always a compensation for it, or if it can also be 
a grant to the access provider (when as stated in paragraph 4 the asset is “contributed by 
another party” different from the customer that receives the access to a supply of goods 
or services”, or in paragraph 17 “the obligation to provide access to a supply of goods or 
services may be to the contributor of the asset or to another party or parties”) 
 
Additionally, it is not expressly indicated why the asset received, acquired or 
constructed has to be an item of PPE, or whether the item of PPE may be substituted by 
the access supplier or not. We believe these indications would help to understand the 
scope. 
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The Consensus: 
 
ICAC supports the proposal to recognise initially at fair value the item of property, plant 
and equipment received, acquired or constructed by the access provider. 
 
We do not understand why it is said in paragraph 10 “In some circumstances, the entity 
may be using the contributor’s asset to provide access to a supply of goods or services. 
In such cases, the resource is not an asset of the entity” 
 
On de other hand, we don’t fully understand why it is stated in paragraph 20 that the 
period over which revenue is recognised, that is as access is provided, may be shorter 
than the useful economic life of the asset, but not longer.  
 
Our view is that these operations should be treated focusing on the nature and substance 
of each contract, accounting revenue according to IAS 18 as service is rendered, or IAS 
20 if it is a grant received. 
 
We agree with IFRIC when it argues in BC23 that the economic effect of a cash 
contribution is similar to the effect of a contribution of an item of PPE, nevertheless the 
interpretation covers them separately, when we believe there is no need for such 
separation, as if the cash contribution meets the criteria for recognition as an item of 
PPE, the accounting refers to paragraphs 11 and 16-20 of the interpretation.  
 
Other observations: 
 
Finally we would like to add that the label of the interpretation may not be the most 
indicative of the issue treated, we suggest “Access supply by contributed assets (PPE)”. 
 
 
Please don’t hesitate to contact us if you would like to clarify any point of this letter, 
 
Yours sincerely, 
 
 
 
José Ramón Gonzalez 
Chairman of ICAC  
 


